logo
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

У Львівській міськраді може з’явитися фракція «Опозиційної платформи – за життя»

19-10-2020 14:353341

У Львівській міськраді може з’явитися фракція «Опозиційної платформи – за життя»

На цьогорічних місцевих виборах до ради Львівської  ОТГ серед 19 виборчих списків є і список політичної партії «Опозиційна платформа – за життя». Аналіз виборчої статистики показує, що ОПЗЖ має реальні шанси сформувати свою фракцію й у столиці Галичини.

Найбільша опозиційна партія України йде до Львівської міської ради під гаслом «Команда професіоналів, яка зможе відновити мир, відродити економіку, захистити людей та забезпечити соціальну справедливість!». 

У передвиборчій програмі ОПЗЖ на виборах до ЛМР присутня відверто опозиційна, та дещо радикальна риторика: «Життя людей стає все важчим. Влада, не здатна приборкати кризу та епідемію, переклала їх тягар на плечі українців. Безвідповідальний уряд закриває лікарні і школи, забирає у людей пільги і субсидії, міста і села залишаються із зруйнованою житлово-комунальною інфраструктурою та аварійним транспортом. Ці вибори – шанс змінити ситуацію. Лише справжні професіонали, яким небайдуже майбутнє нашого міста Львова та Львівської області, зможуть вирішити ці складні проблеми. Влада та її похідні знову ведуть на вибори випадкових людей. Якщо вони знову отримають ваші голоси — землі та підприємства розпродадуть за безцінь. Залишаться лише ями на дорогах, аварії на теплотрасах і космічні цифри у платіжках». Повний текст передвиборчої програми львівської ОПЗЖ читайте на сайті ЦВК. 

Хто ж планує впроваджувати ідеї найбільшої опозиційної партії країни у Львівській міській раді? 

Всього у списку ОПЗЖ зареєстровано 31 особу, з яких 13– це жінки. Від «За життя» депутатами міської ради хочуть стати: лікарі, вчителі, пенсіонери, переселенці зДонбасу, приватні підприємці тощо. Цікаво що в списку ОПЗЖ є і наймолодша кандидатка до міської ради Львова –18-тирічна студентка ЛНАУ Анастасія Бас (№ 25).

Першим номером у списку ОПЗЖ є 55-річний пенсіонер МВС, адвокат, заступник голови Львівської регіональної організації ОПЗЖ Михайло Герман. У минулому він був помічником народного депутата України Сергія Ларіна. Другим номером у списку ОПЗЖ є 47-річний підприємець Андрій Цвик. У 2015 році він вже балотувався до ЛМР від політичної партії «Опозиційний блок», очолюючи її список. Третій номер дістався також львівському підприємцю, 46-річному Олександру Смірнову. Замикають п’ятірку виборчого списку ОПЗЖ до Львівської міської ради дві членкині партії: 68-річна Любов Клапач та 73-річна Стефанія Ханас.

Олександр Смірнов

Якими ж є шанси ОПЗЖ на виборах до Львівської міської ради? Зважаючи на кількість переселенців з окупованого Донбасу, які за п’ять останніх років, переїхали проживати до Львова, армія прихильників цієї політ сили чимала, а отже шанси пройти до міської ради досить реалістичні.

Михайло Герман

Різні соціологічні служби по різному їх оцінюють: дають від 1,8 до найбільше 4 відсотків. Як, наприклад, в дослідженні, яке було проведено 22–23 вересня 2020 року у Львові соціологічною компанією INFO SAPIENS від імені Міжнародного республіканського інституту і нещодавно опубліковане у «Дзеркалі тижня».

 

Так от, якщо взяти до уваги, що на цих місцевих виборах Опозиційний блок та Партія Шарія не балотуються до Львівської міської ради, а люди ще більше розчарувалися у Зе-владі, то голоси їх виборців точно не перейдуть «Європейській солідарності» чи якійсь іншій правоцентристській партії. Тут цікаво проаналізувати статистику останніх виборів, щоб зрозуміти що львівські традиційні партії можуть отримати після 25 жовтня у сесійній залі ЛМР в обличчі соратників Бойка - Рабіновича серйозну опозицію, яка нікому не дасть спокою.

Андрій Цвик

На позачергових виборах до Верховної Ради України 21 липня 2019 року у чотирьох львівських округах (№№115, 116, 117, 118) сумарно за ОПЗЖ, Опоблок та Партію Шарія проголосувало 14 750 львів’ян. На місцевих виборах 2015 року для того, щоб партія пройшла до Львівської міської ради треба було набрати 14-15 тисяч голосів. Тоді «ціна» мандату для прохідних партій становила 3577 виборців на один. І найменша фракція у ЛМР – УГП – отримала 4 депутати. 

Сьогодні, за даними Державного реєстру виборців, брати участь у виборах депутатів ЛМР мають право 594 тисячі виборців (16 нових населених пунктів у Львівській ОТГ додали лише 20,5 тисяч виборців). П’ять років тому активність виборців на місцевих виборах у Львові становила трохи більше 50%. Сьогодні вона навряд чи буде більшою. І за таких умов для подолання 5-тивідсоткового виборчого бар’єру партії достатньо набрати близько 14500 голосів. Зрозуміло, що тепер до ОПЗЖ прийде виборець, який розчарувався в Зеленському та «Слузі народу». Також варто врахувати значну підтримку переселенців які проголосують за «свою» партію, із ментально зрозумілими їм гаслами. 

До речі, партія «Опозиційна платформа – за життя», окрім Львова, виставила свої виборчі списки на виборах і до Радехівської міської ради. 

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news