logo
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
19/04
2 ...

Сергій Соболєв: Влада провалила вибори задовго до їхнього початку

21-10-2020 11:311952

Сергій Соболєв: Влада провалила вибори задовго до їхнього початку
Фото: UkrMedia

Народний депутат та заступник голови партії «Батьківщина» Сергій Соболєв в партії «Батьківщина» від початків, разом з нею подолавши шлях тривалістю у два десятиліття. У розмові з журналістом Leopolis.news Сергій Соболєв ділиться думками з приводу ризиків сучасної ситуації та дає поради, як уникнути подальших ускладнень в суспільно-економічному житті країни.

Пане Сергію, чи готова сьогодні влада до забезпечення безпеки виборців на дільницях. Бо люди просто бояться йти на вибори.

Влада провалили організацію місцевих виборів задовго до того, як вони відбудуться. Насамперед підготовка до них розпочалася в дуже важких умовах, викликаних пандемією та карантинними обмеженнями. Організація самого виборчого процесу показала наскільки серйозно це вплинуло на нормальний ритм життя країни. Хоча маємо досвід інших країн, де вибори більш-менш успішно відбувалися в аналогічних умовах, але влада відповідно до цього поставилася і підготувалася.

У нас же ж ситуація є без перебільшення критичною, бо є загроза сплеску нової хвилі захворюваності після виборів, адже голосування хворих на COVID-19 на дільницях – це дурня, яка може коштувати дуже дорого усім учасникам виборів: від членів комісій до інших виборців. Ми ж бачимо, що досі боротьба з пандемією жодних позитивних наслідків не дала. Тобто тут є питання до Президента, уряду та інших державних інституцій чи все вони зробили для того, щоб захистити громадян як від хвороби, так від її наслідків. Той факт, що перший карантин поклав на лопатки десятки тисяч малих підприємств, а статистика свідчить що це 70-% малого бізнесу, поклав частину великих підприємств, всю сферу послуг – все це має бути на совісті влади, яка спричинила цей колапс, цю проблему для наших громадян та їхніх родин. Це випробування чинна влада не пройшла, і тут навіть «двійку» шкода поставити, бо це абсолютний провал!

У чому ж була помилка?

Помилка була в тому, що коли влада прийняла рішення діяти за китайським сценарієм: жорсткий карантин, залучення поліції, космічні штрафи тощо – це вже було даремним, бо людей закрили в домівках, не подбавши про засоби до існування! До того ж ми не є ані Китаєм, ані північною Кореєю, де такі обмеження ще можуть бути припустимі. Паралельно скорочуючи фінансування медичних закладів та медицини загалом ми отримали сумні наслідки, такі як знищення районних та інших лікарень замість того, щоб оперативно переобладнати їх під інфекційні відділення та госпіталі, як показує досвід така практика себе в ряді країн світу виправдала. COVID – це явище, яке виявилося абсолютно непрогнозованим, хоча терміни очікуваної другої хвилі збіглися. Але найбільшою бідою є те, що влада не забезпечила громадянам належного діагностування, а саме тести виявилися для більшості недоступними як по ціні, так і по організації самого процесу. Як можна було допустити, що тестування при виділених десятках мільярдів гривень на боротьбу з коронавірусом було і є платним, а ціни подекуди сягали до 2800 грн за тест, що лягло важким тягарем на плечі самих хворих, як зрештою і все лікування, яке за протоколом є дуже дорогим навіть для середньостатистичного європейця, не кажучи вже про українців, що пережили жорсткі карантинні обмеження.

Додайте до цього абсолютно непродуману систему тестування, коли хворий сам іде в лабораторію, користується громадським транспортом, чекає у черзі, наражає оточення на небезпеку інфікування, очікує днями чи навіть тижнями результат. А якщо припустити, що ця особа справді є хворою, то вірусом, який поширюється моментально, вже заражаються усі ці випадкові люди. І це відбувається не з вини хворого, а з вини держави, яка створила всі умови для інфікування. Правильно було б організувати приїзд лаборанта додому, щоб захистити інших громадян. Оце є непоправними помилками Президента, його оточення, керівника уряду.

Якою є загальна статистика захворюваності?

Статистика є, без перебільшення, загрозливою і ось чому. Цифри кричать, що є в середньому по областях спостерігається щоденний приріст 300-350 хворих – це ті, кого можна було уберегти, але цього не зробили. Прогнози МОЗ є ще сумнішими – по 1000 осіб найближчого тижня. Великою проблемою залишається закупівля ліків, що також є витратною статтею для українців, хоча протокол лікування є детально прописаний і держава мала б це також забезпечити, щоб не наносити такого удару по кишенях громадян. Держава була зобов’язана організувати цей соціальний пакет, але маємо те, що маємо. Тут варто пригадати, як в часі прем’єрства Юлії Тимошенко було закуплено препарат Таміфлю, який і сьогодні є в протоколі лікування COVID-19, а також велика кількість тоді ще нікому не відомих апаратів ШВЛ для вентиляції легень.

Саме завдяки цим діям тоді на перетині 2008-2009 років вдалося успішно подолати епідемію пташиного грипу, і ті, хто не сприймав серйозно цю загрозу, просто були не в курсі, що так було подолано епідемію. На жаль, висновків зроблено не було, бо веселощі в «95-му кварталі» і реальність виявилась несумісними. Звичайно, шкода лікарів, які працюють у вкрай важких умовах, сподіваючись отримати свої «ковідні» доплати, але їхній ентузіазм вже згасає. Це відбувається як через те, що ці кошти невідомо чи вони отримають повністю, і через те, що держава не подбала про їх захист, вони по суті є воїнами на війні з пандемією, тому серед них вже є смертності і антирекордна кількість хворих.

Чи можна було по іншому підійти до вирішення цієї проблеми?

Так, звичайно. Якщо поглянемо на досвід Швеції, яку всі критикували за відсутність жорстких карантинних обмежень, яку свого часу мало не проклинала ВООЗ лякаючи жахливими прогнозами, то побачимо, що тепер ця сама ВООЗ змушена була визнати шведський підхід найкращим у вирішення проблеми з пандемією. Це було зроблено наступним чином: насамперед були виявлені найвразливіші верстви населення, до яких віднесено людей похилого віку, хворих на рідкісні аутоімунні захворювання та тих, у кого є надлишкова вага. Ці категорії громадян були максимально ізольовані від суспільства, їх було забезпечено безконтактно усім необхідним. Сьогодні ця нація має більше 55% антитіл, що дозволяє абсолютно чітко боротися з цією недугою природнім способом завдяки набутому імунітету внаслідок перенесеного в легкій формі захворювання. А ті, для кого це «щеплення» могло стати реальною загрозою для життя – просто не були допущені до контакту з ймовірними носіями вірусу.

Головний санітарний лікар Швеції, якого цькував весь світ за недотримання карантину, довів, що його система виявилась найкращою і найбільш людяною. Тепер ВООЗ ставить досвід Швеції за приклад, де влада спрацювала на попередження поширення COVID-19. У нас же ж традиційно пустили все на «самоплив», використовуючи ковідні кошти на ремонт доріг та все інше, тільки б не за призначенням.

До цього слід додати наступний момент – скоро вибори, комісії вже починають свою роботу, що вже створює неабиякі труднощі, за декілька днів почнуть працювати дільниці, в день виборів до мільйонів виборців долучать поліцію – а це ще більше ста тисяч людей! Великих скупчень людей, при всьому бажанні, уникнути буде неможливо. Однозначно, що буде ріст захворюваності внаслідок неорганізованості, тобто держава вже прирекла виборців, наражаючи їх на небезпеку бути інфікованими. А ще ж голосуватимуть самі хворі, не вдома, а на дільницях. Діюча влада вже довела свою неспроможність долати виклики, бізнес збанкрутував, захворюваність зростає, а тут нам подають проєкт бюджету на 2021 рік, в якому закладені «доковідні» норми фінансування медицини.

Складається враження, що пандемії немає, все в нас супер, всі здорові, можна дружно відвідувати казино і ломбарди… Цинізм і непрофесійність у цьому випадку є зброєю масового знищення, інакше не скажеш. Бо ключові статті бюджету змушені віддавати на погашення боргів пенсійного фонду – це перша стаття видатків! Друга стаття видатків – це погашення боргів по цим шаленим запозиченням, які бралися під останню ОВДП, що є шахрайською пірамідою по суті і про що «Батьківщина» неодноразово попереджала. А ще у нас абсолютно недосконала система реструктуризації нашого зовнішнього боргу, що також потребує бюджетних коштів. Через це на третьому та четвертому місці іде охорона здоров’я та освіта, а на п’ятому місці армія! Причому армія фінансується реально по залишковому принципу, таке враження, що ми ні з ким не воюємо і потреби витрачатися на це немає.

Чим небезпечний такий розподіл бюджету? Ваша команда може це змінити?

Такий бюджет не може вирішити нагальних проблем, він лише може їх поглибити. Це стовідсотково. На відміну від команд-фантомів, які вже третє десятиліття мімікрують і змінюють вивіски, «Батьківщина» іде на вибори оновленою, маючи чітку програму та реальний досвід роботи в екстремальних умовах – при стихійних лихах, епідеміях тощо. Таким досвідом ніхто більше похвалитися не може.

Наша команда доповнилася молодими прибічниками, але ми категорично проти усіх цих «політтехнологічних» прийомів на кшталт «нові обличчя», бо як показав даремно змарнований час після виборів Зеленського, ці нові обличчя є двох видів – ті, які взагалі для роботи в уряді непридатні, не готові, не фахові, але ще є такі нові, які можна добре потерти і побачити під ними забуті старі, яких взагалі допускати до такої відповідальності не бажано.

На жаль, виборець має розуміти, що це все сценарії, написані для довірливих та наївних. Тому треба дивитися не на гасла, а на програми та дії, обирати тих, хто десятиліттями не змінює своєї стратегії, хто готовий нести відповідальність.

Розмовляв Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news