logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

У Нацакадемії сухопутних військ завершується перший етап курсів капітанів (ФОТО)

22-10-2020 19:382217

У Нацакадемії сухопутних військ завершується перший етап курсів капітанів (ФОТО)
Фото: Нацакадемія сухопутних військ

У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного другий рік поспіль проводяться Курси капітанів. Понад два десятки молодших офіцерів, які служать у бойових частинах Сухопутних військ Збройних Сил України, проходять підготовку за програмою курсу підвищення кваліфікації офіцерів механізованих (танкових) та артилерійських підрозділів (L-1C). Потрапити на цей курс мали змогу лише найкращі військовослужбовці, котрі пройшли відповідний відбір у військових частинах і плануються кандидатами на вищі посади.

Про це повідомляють у пресслужбі Академії.

Підготовка слухачів Курсів триває впродовж трьох місяців і передбачає три модулі: «Бойове застосування роти та управління діями роти під час загальновійськового бою», «Робота штабу батальйону щодо планування та ведення бойових дій за процедурами Military Decision Making Process (за термінологією НАТО – 7-кроковий процес ухвалення військових рішень), «Лідерство та повсякденна діяльність».

Цими днями у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії закінчується підготовка офіцерів за першим модулем або, як називають керівники занять, розділом. Її апогеєм стали практичні заняття у Центрі імітаційного моделювання Міжнародного центру миротворчості та безпеки.

Як розповів старший викладач кафедри тактико-спеціальних дисциплін факультету бойового застосування військ Національної академії підполковник Володимир Мельник, у першому розділі офіцери вивчають порядок роботи командирів підрозділів за так званим алгоритмом TLP за стандартами й процедурами НАТО.

«Тут офіцери удосконалюють свої практичні навички з управління підрозділом в різних видах бою: висування, в ході оборонної операції, наступальної операції й до звільнення населеного пункту від підрозділів противника. На базі Академії вони отримали теоретичні основи з алгоритму TLP, а тут практично за допомогою програми VBS-3, яка є однією з найсучасніших і допомагає зімітувати будь-який вид бою на будь-якій місцевості, відпрацьовують конкретне завдання. На цьому занятті у нас взвод діє у якості окремого бойового елементу, а саме розвідувального дозору. І командир дозорного взводу може прирівнюватися до командира роти. До слова, якщо брати стандартні процедури НАТО, то різниці між командиром взводу і роти у них суттєвої немає», – розповів підполковник Володимир Мельник.

За словами офіцера, ще дещо зарано давати об’єктивну оцінку рівню підготовки слухачів Курсу, адже вони лише вивчають порядок використання цієї системи імітаційного моделювання і на елементарних сценаріях потренувалися, як повинен діяти командир в тій чи іншій ситуації.

«На цьому етапі навчання ми більше уваги звертаємо на тактику, інженерну підготовку, застосування артилерії. На тактиці ми, зокрема, вивчаємо і проєкт нового бойового статуту, де розписані дії командира підрозділу на рівні «взвод-рота», - розповів командир танкового взводу 1-ї окремої танкової бригади лейтенант Артур Олефіренко.

З наступного тижня слухачі Курсів капітанів вивчатимуть наступний розділ своєї навчальної програми - «Лідерство та повсякденна діяльність», який їм читатимуть фахівці Інституту морально-психологічного забезпечення Академії.

Leopolis.news