logo
28/03
27/03
2 ...

Рішення уряду про граничний рівень тарифу на тепло призведе до банкрутства теплопостачальників – АМУ

27-06-2019 12:511524

Рішення уряду про граничний рівень тарифу на тепло призведе до банкрутства теплопостачальників – АМУ
Фото: lviv.samopomich.ua

В Асоціації міст України вважають, що рішення Кабінету Міністрів України про встановлення граничних тарифів на постачання тепла споживачам загрожує банкрутством теплопостачальних підприємств.

Про це повідомила прес-служба АМУ.

Нагадаємо, 26 червня на засіданні уряду було схвалено постанову, якою пропонують встановити граничні тарифи на: послугу з постачання теплової енергії для населення 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку); послуга з гарячого водопостачання становитиме 83,66 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення рушникосушильників, та 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за відсутності рушникосушильників.

 

При цьому, за даними НКРЕКП, середньозважений економічно обґрунтований тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року становить 1807 грн за 1 Гкал.

 «Результатом вчорашнього рішення Уряду будуть додаткові витрати місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року в обсязі 7 млрд грн. АМУ наголошує, що для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними і таке рішення уряду несе загрозу припинення діяльності підприємств комунальної теплоенергетики і, відповідно, надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають в АМУ, щоб теплопостачання не припиняти, органи місцевого самоврядування будуть змушені припинити фінансувати соціальні програми, зарплати педагогам та лікарям, будівництво шкіл та дитячих садочків, ремонт та будівництво вулиць, скоротити працівників комунальних підприємств.

«Дивно, що це рішення Уряду не стосується державних підприємств теплоенергетики, якими він управляє, а лише комунальних, яким тарифи встановлюються органами місцевого самоврядування», – зауважили в АМУ.

Асоціація міст України заявляє, що ухвалення популістських рішень уряду за рахунок місцевих бюджетів є недопустимим і загрожує припиненням теплопостачання міст.

Leopolis.news