logo
28/03
2 ...

Три роки ЛМКП «Львівтеплоенерго» працює у збиток – Держаудитслужба

27-10-2020 11:573024

Три роки ЛМКП «Львівтеплоенерго» працює у збиток – Держаудитслужба

ЛМКП «Львівтеплоенерго» уже три роки працює у збиток. Лише за 9 місяців 2019 року збиток становив понад 195 мільйонів гривень, а у 2018 році – понад 229 мільйонів.

Про це йдеться у результатах фінансового аудиту проведеного Державною аудиторською службою.

Дохід від реалізації послуг ЛМКП «Львівтеплоенерго», а саме від реалізації теплової енергії у 2018 році становив 1 млрд 231 млн 664 тис. грн, реалізації електроенергії – 15 млн 198 тис. грн. За 9 місяців 2019 року дохід від реалізації теплової енергії становив 847 млн 94 тис. грн, від реалізації електроенергії – 9 млн 703 тис. грн.

Варто зазначити, протягом 2017 – 9 місяців 2019 року, Львівська міська рада перерахувала підприємству понад 410 мільйонів гривень як внесок до статутного капіталу. Окрім того ЛМКП «Львівтеплоенерго» отримало 3 млн 752 тис. грн з Державного бюджету.

Згідно з даними бухгалтерського обліку та фінансової діяльності збитки Підприємства у 2018 році склали 229 млн 903 тис. грн, 9 місяців 2019 року – 195 млн 410 тис. грн, що не відповідає положенням п.3.1 Статуту яким передбачено, що основним узагальненим показником фінансових результатів господарської діяльності підприємства є чистий прибуток.

Збитковість Підприємства пояснюється зростанням ціни на природній газ, а також, у зв’язку тим, що затверджені на певні періоди тарифи на теплову енергію не покривали його фактичних витрат.

В ході аудиту проведено дослідження в частині нарахування плати за послуги з теплопостачання у відповідності до встановлених НКРЕКП тарифів на абонентських рахунках споживачів різних категорій (населення, бюджет). За результатами дослідження встановлено, що протягом березня-травня 2018 року ЛМКП «Львівтеплоенерго» здійснювало нарахування плати бюджетним установам по одноставковому тарифу в сумі 1 444,94/ Гкал, який передбачено Постановою №1396 від 30.04.2005 року. Водночас, як зазначалось вище, для бюджетних установ Постановою №239 від 27.02.2018 затверджено одноставковий тариф в сумі 1 487,59 грн. Аналогічно, по нижчих тарифах здійснювались нарахування за послуги теплопостачання по двоставковому тарифу.

«Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №403 від 14.06.2018 для ЛМКП «Львівтеплоенерго» встановлено тарифи на теплому енергію для населення. Постанова була опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» 31.10.2018. Відповідно до п.2 вказаних постанов тарифи вступають в дію з дня наступного за днем їх опублікування в офіційному друкованому виданні – газеті «Урядовий кур’єр», - пояснюється в аудиті.

Підприємство почало застосовувати вказані тарифи з дня наступного за днем їх публікування в газеті «Урядовий кур’єр». Таким чином, факт несвоєчасного набуття чинності тарифів на теплову енергію призвело до втрати 6 млн 980 тис. грн доходу.

Варто зазначити, протягом листопада-грудня 2018 року, підприємство здійснювало реалізацію послуг за тарифами, які були нижче собівартості, внаслідок чого підприємством втрачено доходів на суму 17 млн 648 тис. грн.

Як зазначає заступник директора комунального підприємства з економічних питань, після встановлення ціни на природній газ Постановою КМУ від 19.10.2018 р. №867, підприємство розпочало процедуру встановлення тарифів на теплову енергію, розмістивши оголошення про проведення відкритих обговорень щодо коригування тарифів.

Підприємство звернулося із заявою і відповідним комплектом документів про коригування тарифів. Оскільки процедура прийняття рішення НКРЕКП щодо встановлення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги та набуття чинності встановлених тарифів триває близько 70 робочих днів, тому і виник календарний розрив між датою застосування нової ціни на газ і зміною тарифів на теплову енергію.

«Довготривала процедура затвердження економічно обґрунтованих тарифів, не сприяє ефективності роботі підприємства та призводить до збитків. Перевищення собівартості послуг з постачання теплової енергії призвело до збільшення збитків підприємства, що у свою чергу призводить до залучення коштів з місцевого бюджету для зменшення збитковості підприємства», - зазначається у звіті аудиторської служби.

В ході аудиту з метою дослідження питань ефективності використання і збереження державного майна перед ЛМКП «Львівтеплоенерго» ініційовано проведення інвентаризації основних засобів.  Довготривале не використання майна під дією природних явищ призводить до руйнації та занепаду комунального майна та ймовірної втрати вартості майна в сумі 8 млн 117 тис. грн.

Підприємством протягом 2017 – вересня 2019 років оприлюднено дані щодо проведення 179 процедур закупівель.

Державна аудиторська служба виявила недотримання вимог при проведенні публічних закупівель. Зокрема аудитори встановили що технічні та якісні характеристики предметів закупівлі у ряді тендерів, не передбачали необхідності застосування заходів із захисту довкілля. Також встановлено, що ЛМКП «Львівтеплоенерго» не вимагав від переможців закупівель завантаження документів в електронну систему закупівель, тендерним комітетом не відхилено пропозиції учасників, які не відповідали умовам тендерної документації.

За результатами аудиту, підприємство не досягнуло мети діяльності щодо отримання прибутку, а загальна оцінка ефективності управління відповідає незадовільному рівню.

«Недосконала організація внутрішнього контролю ЛМКП «Львівтеплоенерго» заслуговує негативну оцінку. Система внутрішнього контролю є недостатньою для попередження суттєвих порушень та недоліків в діяльності Підприємства та не сприяє його розвитку і досягнення мети його створення», - зазначається у звіті Державної аудиторської служби.

Марія БОБРА, для Leopolis.news