Від продовження маршрутів до метрополітену – чого просять львів’яни у петиціях

http://leopolis.news/post/31108/vid-prodovjennya-marshrutiv-do-metropolitenu--chogo-prosyat-lvivyany-u-petyciyah

28/10/2020

 

На сьогодні, на порталі місцевих петицій, зареєстровано чимало петицій, що стосуються діяльності громадського транспорту у місті.

Зокрема, мешканці Львова просять запустити відремонтованою вулицею Хуторівка 22 маршрут тролейбуса замість 23-го.

«У разі запуску 23 тролейбусу на вул. Хуторівку мешканці вулиць Ряшівська, Патона та бічних не будуть мати пряме транспорте сполучення з автовокзалом на вул. Стрийській», – йдеться у тексті петиції.

Також мешканці міста вкотре реєструють петицію щодо продовження маршруту 46 до входу на Голосківський цвинтар.

«Продовження маршруту дозволить не лише полегшити доїзд до цвинтаря, а й також дозволить легше добиратися жителям вулиць Миколайчука-Щурата, та прилеглих кварталів», – зазначають автори петиції.

Окрім того, львів’яни просять повернути 49-тий маршрут, замінити перевізника на 11 маршруті, повернути кондукторів в громадський транспорт, зробити загальний квиток для електротранспорту та комунальних автобусів, та навіть розглянути питання щодо створення метрополітену у місті.

Втім варто зауважити, реальних змін у роботі громадського транспорту за результатами розгляду петицій годі й очікувати.

Як зазначає засновник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига, петиції щодо продовження того чи іншого маршруту громадського транспорту – це клич людей, зумовлений безсистемною діяльністю Управління транспорту Львівської міської ради.

«Проблема з міськими маршрутами гостро постала, коли місто почало запускати великі автобуси, не завжди збалансовуючи їх малими автобусами. Тобто під час запуску великих автобусів, менші автобуси котрі їздили на аналогічному відрізку дороги, втрачали пасажиропотік та врешті «помирали» перестаючи курсувати. Відтак частина мікрорайонів залишилась без якісного транспортного сполучення», – зазначив Святослав Товстига.

Водночас варто наголосити, що розгляд петицій, що набрали необхідну кількість голосів, на жаль не приводить до бажаного результату.

Наприклад, 26 грудня 2019 року на пленарному засіданні Львівської міської ради депутатами розглянуто проект ухвали про розгляд електронної петиції «Курсування громадського транспорту до 23:00». За результатами розгляду петиції було ухвалено рішення «розробити дорожню карту реалізації електронної петиції за участю автора та скерувати її на розгляд та затвердження постійній комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики». Далі формальної підтримки петиції діло так і не дійшло.

Аналогічна доля спіткала і іншу петицію, щодо доцільності запровадження смуг громадського транспорту. 4 вересня 2020 року на пленарному засіданні Львівської міської ради депутатами розглянуто проект ухвали про розгляд електронної петиції. За результатами розгляду було ухвалено рішення «розробити дорожню карту реалізації електронної петиції за участю автора та скерувати її на розгляд та затвердження постійній комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики».

Такими формалізованими рішеннями, без реальних кроків, Львівська міська рада фактично ігнорує думку тисяч Львів’ян «Такий інструмент громадської участі в управлінні міста як петиції – він не поганий, але він дискредитований. Його необхідно доопрацьовувати. Через те, що Управління транспорту та інші структурні підрозділи Львівської міської ради, ігнорують результати голосувань за петиції, Люди зневірились у цьому інструменті», – додає засновник ГО «За якісний транспорт».

Варто зазначити, на сьогодні управління транспорту Львівської міської ради будь-які рішення щодо громадського транспорту приймає у ручному режимі, що глобально не вирішує проблеми.

«Іще у грудні 2017 року виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення про обстеження пасажиропотоку, одним з пунктів якого передбачалось, що управління транспорту має подати депутатам пропозиції щодо того, як провести таке дослідження, аби закласти на це гроші в бюджет. Проте повноцінного дослідження пасажиропотоку у місті не провели й досі», – нарікає Святослав Товстига.

Він також додав, що у травні-червні депутати Львівської міської ради направили звернення міському голові, щодо необхідності «припинити ручне управління громадським транспортом».

Сергій БОБРА, для Leopolis.news