logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Середньовічний Звенигород відтворили у віртуальній реальності (ВІДЕО)

29-10-2020 17:502182

Середньовічний Звенигород відтворили у віртуальній реальності (ВІДЕО)

Вперше в Україні середньовічну княжу столицю Звенигород відтворили у віртуальній реальності.

12 місць давнього Звенигорода відтепер можна побачити, вдягнувши VR окуляри. Чотири з них – інтер’єри церков та палаців, вісім – вулиці, площі та панорами давнього міста. Це стало можливо завдяки проєкту «Княжий Звенигород: від реального до віртуального», який цього року реалізовано за підтримки Українського культурного фонду та Пустомитівської районної ради.

 «Вибираючи локації для реконструкцій, ставили собі за мету показати дуже різний Звенигород: місто князів і звичайних ремісників. Тому обирали різні закутки. При цьому ми не могли оминути увагою найбільш знакові споруди міста – церкви та палаци, тому показали їх не просто ззовні, а відтворили інтер’єри. Усі наші реконструкції опираються на знахідки археологів минулих років», – розповідає керівниця проєкту Наталя Войцещук.

Над проєктом працювала команда археологів, істориків, архітекторів, мистецтвознавців, художників, графіків та IT-шників зі Львова та Києва.  

Вже наступного року мандрувати середньовічним Звенигородом у VR окулярах можна буде на території заповідника «Древній Звенигород», де нині розпочали впорядковувати територію. 

У рамках проєкту, підтриманого УКФ, у співпраці з компанією Skeiron також було створено AR додаток, до якого увійшли три AR продукти: поштівки, «портали часу» та дитяча книжечка «Пригоди у княжому Звенигороді», яку намалювала львівська художниця Леся Квик, а вірші написав відомий письменник та перекладач Андрій Содомора. 

20 AR поштівок задумані як оригінальний подарунок чи згадка зі Звенигорода. Навівши на них відкритий у смартфоні додаток, можна побачити будівлі давнього міста та знахідки археологів з його території у формати доповненої реальності.  

Завдяки «Порталам часу» можна із допомогою смартфона прогулятись двома звенигородськими церквами – дерев’яною та мурованою, а також заглянути до княжого палацу. Усі будівлі відтворено так, як вони могли виглядати у середині XII cт. – часі найбільшого розквіту Звенигородського князівства.  

Незвична дитяча книжечка розповідає про пригоди п’яти друзів у давньому княжому місті Звенигороді. Одного ранку головний герой Домовичок, а також його друзі: лисичка, вовчик, зайчик та пташка – почули з-за дерев свого лісу незвичний тупіт. Того дня на горизонті з’явились дивні вершники. А вже незабаром гості з далеких земель почали будувати тут місто. 

Leopolis.news