logo
18/04
17/04
16/04
2 ...

Українські аграрії отримають держпідтримку при страхуванні галузевих ризиків

30-10-2020 17:461223

Українські аграрії отримають держпідтримку при страхуванні галузевих ризиків
Фото: НБУ

Вчора, 29 жовтня, у Національному банку відбулася презентація проєкту змін до Закону «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою». 

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

З прийняттям цього законопроєкту аграрії отримають сучасні страхові інструменти для захисту сільськогосподарських культур від ризиків загибелі та підтримку держави за рахунок здешевлення вартості страхування.

Пропозиції до законопроєкту визначатимуть права й обов’язки учасників ринку та вимоги до них – агровиробників та страхових компаній, які мають право здійснювати страхування сільськогосподарської продукції.

До об’єктів страхування належатимуть посіви, урожай агрокультур, багаторічні насадження та їх урожай, сільськогосподарські тварини, риба, водні біоресурси, сім’ї бджіл з їх продуктами, дохід від реалізації первинної сільськогосподарської продукції.

«Ураховуючи погодну турбулентність, глобальні зміни клімату та їх вплив на аграрне виробництво, впровадження ефективної системи агрострахування є надзвичайно актуальним завданням. Особливо ця нагальна потреба стала очевидною у зв’язку з цьогорічною посухою на півдні України і неможливістю фермерів отримати доступ до страхового продукту і таким чином убезпечити себе від цих ризиків. Ми сподіваємося, що зміни до Закону про агрострахування, які є нашим спільним напрацюванням із Нацбанком та учасниками аграрного й страхового ринків, дозволять нам втілити наші плани щодо формування ринку агрострахування в Україні. У нас є підтримка Президента і Прем’єр-міністра України», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко. 

Аграрії матимуть змогу отримати відшкодування частини страхового платежу. Так, у 2021 році він становитиме до 50% з обмеженням розміру виплат за об’єктами страхування, далі – до 80%. Страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою впроваджуватиметься вже з 2021 року. З цією метою в держбюджеті на наступний рік передбачені кошти.

«Ми маємо забезпечити можливість фермерам користуватися тим, чим користуються фермери усіх країн світу. Державна підтримка агрострахування є в США, Канаді, в країнах ЄС. Це абсолютно нормальна міжнародна практика. На державну підтримку страхування агропродукції ми плануємо спрямувати в наступному році 672 млн. гривень. Це той старт, який дозволить створити умови для формування ринку агрострахування», – додав Ігор Петрашко. 

Цим законопроєктом скасовується положення про страхування агропродукції через Аграрний страховий пул, а також Закон України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», норми якого буде перенесено до закону «Про державну підтримку сільського господарства України».

Агрострахування є обов'язковою умовою ефективного ведення сільського господарства, особливо для аграрних країн. В Україні ще з 2001 року неодноразово намагалися змінити ситуацію щодо забезпечення захисту аграріїв від ризиків загибелі агропродукції шляхом страхування. Проте вже з 2013 року державне фінансування на таке страхування не виділялося. Діючий інструмент через низку недоліків не запрацював.

«Аграрний пул, який був створений за останньої спроби запуску агрострахування з державною підтримкою, не був прозорим фільтром для професійного та відкритого відбору страховиків. Водночас повноваження регулятора страхового ринку були обмежені, а отже не давали впевненості щодо надійності страховиків. Отже, попит є, а гідної пропозиції немає. Ми впевнені, що запропонований законопроєкт має докорінно змінити цю ситуацію», - зазначила перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.

У результаті прийняття запропонованого законопроєкту страховий ринок зможе виконувати свою безпосередню функцію з підтримки та розвитку економіки. Адже аграрний бізнес, ключовими ризиками для якого є погодні фактори, зможе почуватися впевненіше у завтрашньому дні та безперебійно працювати. 

Національний банк зі свого боку простежить, щоб страхові компанії відповідально вели свій бізнес: мали прозору структуру власності, були платоспроможними та виконували зобов’язання перед агробізнесом. 

«Державна підтримка оживить ринок як аграріїв, так і страховиків, вони почнуть активніше розвиватися, і, що важливо – на умовах чесної конкуренції, а не привілейованих прав окремих учасників ринку», – додала Катерина Рожкова.

У презентації також взяли участь заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, представники комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, громадського об’єднання «Всеукраїнська аграрна рада», Офісу ефективного регулювання (BRDO), Аналітичного центру Аграрного союзу України, Українського клубу аграрного бізнесу, Всеукраїнської громадської організації «Українська аграрна конфедерація» та Світового банку.

Leopolis.news