logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Для журналістів провели вебінар щодо тарифів за новим законопроектом

30-10-2020 21:411331

Для журналістів провели вебінар щодо тарифів за новим законопроектом

У НСЖУ провели вебінар про те, хто захищатиме права споживачів та встановлюватиме тарифи за новим законопроектом.

 

 

«У разі передачі місцевим радам повноважень встановлювати тарифи на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення необхідно врахувати, хто здійснюватиме контроль за дотриманням структури тарифів і захист прав споживача», – про це заявила член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Ольга Бабій під час вебінару для журналістів загальноукраїнських і місцевих медіа, організованого Національною спілкою журналістів України за підтримки USAID Проєкт енергетичної безпеки в четвер, 29 жовтня.

НКРЕКП виклала свої зауваження до Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, поданого Кабінетом міністрів. «Ми не боремося, щоб ці повноваження залишалися у нас. Якщо Верховна Рада вирішить, що треба передати повноваження щодо встановлення тарифів на місця – добре, це буде рішення країни. Але ми застерегли, що у випадку такої дії втрачається контроль за дотриманням структури тарифів і втрачається можливість споживача звернутися до якогось арбітра та захистити свої права у сфері водопостачання і теплопостачання», – зазначила Ольга Бабій.

За її словами, обласні державні адміністрації неспроможні виконувати такий контроль, не мають відповідних методик і досвіду проведення перевірок. Здійснений комісією моніторинг засвідчив, що 6 областей не оприлюднюють публічні дані про перелік ліцензіатів, кількість перевірок тих компаній із надання комунальних послуг, тарифи для яких встановлюються на рівні місцевої влади.

«У монополіях є таке правило: власник не може регулювати ціну товару. Ці підприємства є підприємствами комунальної власності, і тут буде конфлікт інтересів, тому що тариф встановлюватиме власник. Тому Антимонопольний комітет теж має застереження до цього законопроєкту», – пояснила член НКРЕКП.

На думку Ольги Бабій, варто внести до поданого урядом законопроєкту правки і надати НКРЕКП додаткові повноваження із контролю за дотриманням структури тарифів та за дотриманням монополістами правил.

«Ми можемо це розробити, ми інституційно до цього готові, тому що у нас у кожній області є територіальний підрозділ, і для нас це не складатиме жодної проблеми»,  – додала представниця комісії.

Участь у вебінарі взяли понад 50 журналістів та експертів. Серед спікерів заходу були експертка USAID Проєкту енергетичної безпеки Оксана Шевчук, експерт енергетичних ринків і житлово-комунального господарства, кандидат економічних наук Віктор Логацький, медіатренер, викладач кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія» Віталій Голубєв.

Leopolis.news