logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Найбільша Громадська рада в Україні виступає проти рішення КСУ

31-10-2020 13:311908

Найбільша Громадська рада в Україні виступає проти рішення КСУ
Фото: зі сторінки у Facebook

Громадська рада при Львівській ОДА, яка є найбільшою Громадською радою в Україні, виступає проти рішення Конституційного Суду України.

 

Про це повідомляє Громадська рада при Львівській ОДА.

Нагадаємо, 27 жовтня 2020 року Конституційним Судом України прийнято рішення № 13-р/2020 про неконституційність окремих положень Закону України «Про запобігання корупції», Кримінального кодексу України та низки інших законів, що стосуються антикорупційної реформи, за поданням 47 народних депутатів.

Зазначається, що рішення направлене на знищення системи електронного декларування руками конституційних суддів, а також будь-якої відповідальності за її порушення, включно із незаконним збагаченням. Те, до чого ми йшли з часів Революції Гідності, всі антикорупційні реформи останніх років зведено нанівець одним рішенням!

Громадська рада при Львівській ОДА категорично проти такого рішення. Позаяк покладення на особу, яка уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, обов'язку з декларування відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», не може розглядатись як втручання у приватне (особисте) та сімейне життя цієї особи. Публічні інтереси суспільства тут переважають можливі обмеження прав і свобод окремої особи.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнає право громадськості отримувати суспільно важливу інформацію і таке обмеження є необхідним у демократичному суспільстві, відповідно до статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Права на особисте і сімейне життя в осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та в осіб, які таких функцій не здійснюють, не є однаковими.

«Публічне декларування стало в Україні потужним антикорупційним інструментом. Тому, не дивно, що все-ж знайшлася група осіб, якій не до вподоби такий стан справ і яка знайшла спосіб позбутися справедливості в нашій державі. Дуже сумно, що судді Конституційного Суду України, які присягали на вірність українському народові, стали знаряддям у політичних іграх топ-корупціонерів», – розповідає голова комісії з питань запобігання та протидії корупції Громадської ради при Львівській ОДА Андрій Дробіт.

Наслідком такого рішення в майбутньому стануть сотні закритих кримінальних проваджень, мільйони гривень, витрачених з державного бюджету, а найголовніше – це уникнення відповідальності за корупційні діяння. Окрім цього таке рішення веде до погіршення відносин з ЄС та, як насідок, скасування безвізу для України.

Тому Громадська рада при Львівській ОДА направила президенту України звернення з вимогою вчинити всі, передбачені законом дії, спрямовані на відновлення електронного декларування та кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації.

Leopolis.news