logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Перенесення обласної лікарні: коли добре рішення буває невчасним

28-06-2019 15:395434

Перенесення обласної лікарні: коли добре рішення буває невчасним
Фото: zaxid.net

Перенесення юридичної реєстрації Львівської обласної клінічної лікарні зі Львова до Великого Любеня Городоцького району, про яке з такою радістю звітують місцеві чиновники (які, до речі, за «дивним» збігом обставин кандидують у цьому окрузі до ВРУ), замість збільшення доходів місцевих бюджетів, у підсумку може призвести до зворотного результату. Усе тому, що цей процес штучно пришвидшили в політичних цілях.



Ідея перенести юридичну реєстрацію великих комунальних закладів зі Львова в райони виникла ще на початку цього року. Задум пояснювали дуже просто: реєстрація комунального закладу зі значною кількістю працівників суттєво збільшить надходження до місцевого бюджету за рахунок зростання податку на доходи фізичних осіб.

Так, було заплановано, що Львівська обласна клінічна лікарня та інші заклади, такі як обласна психіатрична лікарня, Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр, Львівський обласний Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, перереєструють свої юридичні адреси зі Львова в інші населені пункти області. Окрім того, керівники цих структур за посередництва Львівської обласної ради мають підписати меморандуми з головами місцевих рад про таке: 

  • ця реєстрація відбувається до жовтня 2020 року;
  • додаткові надходження ПДФО (податку на доходи фізичних осіб – один з основних наповнювачів місцевих бюджетів), які з‘являються в бюджеті, відповідно, Великолюбінської ОТГ, Червоноградської міської ради, Турківської районної ради, діляться 50/50 – 50% місцева рада віддає цільовою субвенцією обласному бюджету на потреби закладу.

У такий спосіб місцеві громади отримували б додаткові кошти, а обласні заклади – додаткове фінансування для свого розвитку. Здавалося б, ідеальне рішення, особливо в умовах, з одного боку, децентралізації, а з іншого – тотального дефіциту коштів на медзаклади. Однак в окремих депутатів обласної ради виникли суттєві заперечення проти такого плану.

Один із заступників голови Львівської обласної ради під час обговорення цього плану на робочих групах та засіданні президії облради виступив категорично проти. Основний мотив, як не дивно, був не фінансовий, а саме політичний. Мовляв, якщо напередодні виборів в одному з округів з’явиться велика лікарня і різко збільшаться доходи місцевого бюджету, то чинний нардеп використає це в політичних цілях. Мовляв, тому варто почекати з такою ідеєю для того, щоб це не використали в політичних цілях. Йдеться про перенесення Львівської обласної клінічної лікарні на територію селища Великий Любінь Городоцького району, який входить до виборчого округу №120.

Парадоксально, але головним противником такого перенесення виступав заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, який тоді ще не знав, що саме він через півроку балотуватиметься в цьому окрузі до парламенту! А в спробах використати перенесення ЛОКЛ для власного піару він звинувачував чинного нардепа від цього округу та майбутнього суперника на виборах Ярослава Дубневича.

Однак через кілька місяців, коли політичні розклади кардинально змінилися, партнери по політичному союзу розхапали «зручніші» округи, Володимиру Гірняку довелося висувати свою кандидатуру в згаданому 120-му виборчому окрузі. І тут ідея про перенесення Львівської обласної клінічної лікарні раптом перестала бути політизованою! Навпаки, вона виявилася доречною та актуальною. Настільки актуальною, що сам Володимир Гірняк уже як кандидат поспішив похвалитися чудовою та вдалою ідеєю перенесення ЛОКЛ і навіть видати це за власне досягнення!

Однак така поспішність перенесення лікарні може зіграти злий жарт. Річ у тім, що Міністерство фінансів нині дуже оперативно збирає дані для коригування державного бюджету України. І в наступному бюджетному році в разі зростання надходжень місцевого бюджету відразу врізає на відповідну суму дотації до цього ж бюджету. Окрім того, саме тепер впроваджують зміни до Бюджетного кодексу, відповідно до яких, якщо на території громади виявлено нову юридичну особу, яка платить у місцевий бюджет податки, то дотацію зменшують не на одну третю, як це було раніше, а на всі 100%.

Однак було знайдено невелику лазівку, яка дозолила б не втратити кошти з дербюджету. Фахівці проаналізували дати, коли Мінфін братиме останні дані, – це 10 числа вересня. Після цього зміни вже не фіксують і податкова база та розрахунок на дотації буде чинний до завершення 2019-го (3 місяці) і весь 2020 рік, тобто 15 місяців. Таким чином, удалося б обійти нововведення і не втратити дотації для місцевого бюджету. Саме тому цей процес зупинили до вересня – тоді прийшло би більше грошей. А тепер через політичну доцільність (очевидно, комусь дуже хотілося подати перенесення лікарні за свою заслугу ще ДО виборів) Великий Любінь ризикує на наступний і подальші роки втратити кругленьку суму з держбюджету.

 

Окрім того, навіть якщо врахувати, що коштів до Великого Любеня надійде менше через утрату дотації, залишається питання меморандуму і розподілу ПДФО, що надійде в ОТГ за схемою 50/50. Це питання, звичайно ж, через поспіх залишилося відкритим.

У такий спосіб політична доцільність звела нанівець усі позитивні досягнення цієї інновації, а бажання отримати депутатський значок уже в липні може перекреслити перспективу суттєвого збільшення місцевого бюджету та поліпшення матеріального стану комунальної лікарні. Звичайно ж, хто тепер скаже, що Володимиру Гірняку варто було б не педалювати це питання і почекати до вересня? Політичні амбіції однієї людини негативно вплинули на життя всієї ОТГ, однак такий нині час – час політичної доцільності…

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news