logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

До 2023-го року 25 українських профтехів підвищать якість підготовки сантехніків

05-11-2020 14:461737

До 2023-го року 25 українських профтехів підвищать якість підготовки сантехніків
Фото: dommaster.kh.ua

До 2023 року 25 закладів профосвіти оновлять навчальні програми за професією сантехніка, сприятимуть працевлаштуванню випускників цього напряму та випишуть докладні бізнес-плани для окупності навчально-практичних центрів.

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.

Це закладено у другу фазу українсько-швейцарського проєкту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні», який триває вже майже 7 років. Засідання Наглядової ради проєкту відбулось сьогодні, 4 листопада 2020 року, за участі заступника Міністра освіти і науки Ігоря Гарбарука.

Проєкт стартував у 2014 році і спочатку передбачав втілення одного компонента впродовж 4 років. За цей період було створено 6 навчально-практичних центрів за професією сантехніка у пілотних профтехах. Вони показали позитивні результати як у підготовці учнів, так і в співпраці з місцевим бізнесом, тож це стало стимулом для відкриття ще 19 центрів за кошти державного та місцевих бюджетів. 

У межах першої фази також оновлено освітній стандарт за професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування», створено освітні ресурси, навчальні плани та програми. 

«Рішення про продовження проєкту було прийняте ще наприкінці 2019 року, однак через зміну компанії-виконавця старт другої фази дещо затягнувся. Далі через кризу, яка виникла у світі та, зокрема в Україні, внаслідок пандемії коронавірусної інфекції, проєкт не мав можливостей для повноцінної роботи. Зараз, коли наші партнери завершили оформлення документів, а заклади профтехосвіти налагодили роботу в умовах карантину, можна говорити про початок роботи над новими завданнями. Зі свого боку, ми сприятимемо розвитку проєкту та підтримаємо його на кожному з етапів», – наголосив Ігор Гарбарук. 

У другій фазі пілотні заклади мають:

  • підвищити ефективність навчальної програми з професії сантехніка;
  • забезпечити самоокупність навчально-практичних центрів, створених в межах першої фази. Експерти допоможуть закладам виписати докладні бізнес-плани, виконання яких допоможе їм залучити додаткові ресурси і самостійно забезпечувати майстерні витратними матеріалами, робити ремонти;
  • сприяти працевлаштуванню випускників – монтажників санітарно-технічних систем та устаткування.

У попередній фазі проєкту для майстрів виробничого навчання та викладачів спецдисциплін провели семінари з підвищення кваліфікації. А перед початком навчального року усі 25 профтехів отримали комплекти навчальних посібників за професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування». Ці матеріали можна переглянути на сайті МОН – їх можуть використовувати педагоги під час організації дистанційного та змішаного навчання. 

Проєкт щодо покращення санітарно-технічної освіти реалізується за підтримки Міністерства освіти і науки України. Фінансування здійснюється Урядом Швейцарської конфедерації через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва, компанією «Геберіт Трейдінг». Виконавцем проєкту є швейцарська фундація технічного співробітництва з розвитку «Свіссконтакт». 

Нагадаємо, що до 16 листопада триває обговорення проєкту Стратегії модернізації профтехосвіти.

Leopolis.news