logo
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
23/02
21/02
20/02
13/02
09/02
07/02
06/02
2 ...

12 кандидатам на Львівщині Центральна виборча комісія відмовляла в реєстрації – ОПОРА

28-06-2019 18:194641

12 кандидатам на Львівщині Центральна виборча комісія відмовляла в реєстрації – ОПОРА

ЦВК відмовляла у реєстрації 12 кандидатам на Львівщині /Громадянська мережа ОПОРА/

Основні причини відмови у реєстрації кандидатів у Львівській області: ненадання даних в заявах та автобіографіях, сплата застави третіми особами, неможливість підтвердити відомості про проживання останні 5 років. Найбільше осіб не зареєстрували у 116 окрузі ( 3 самовисуванців і 1 представника політичної сили), найменше – у 117, 119, 124 округах (по 1 відмові). Серед тих, чиї документи не прийняли співак Лесик, «двійник» нардепа Лопушанського, депутатка ЛМР Анна Мармуляк, радіоведучий Назарій Брезіцький. Лише з другої спроби став кандидатом у депутати підприємець Орест Сеньо. А нардеп Парасюк оскаржує рішення ЦВК в суді.

Ненадання даних в заявах та автобіографіях

Так, Андрій Йосипович Лопушанський не надав комісії зобов’язання до заяви, що в разі обрання народним депутатом України, припинить діяльність, яка несумісна з мандатом народного депутата. Він хотів кандидувати у виборчому окрузі № 125 (місто Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський райони, частина Самбірського району), де раніше зареєстрували кандидатом у народні депутати Андрія Ярославовича Лопушанського. Останній є чинним депутатом у цьому окрузі, членом депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка», головою підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 «Люба людина може бути з однаковим прізвищем, іменем. Ніхто не має права заборонити їй подавати документи. Але ми бачимо, що це чисто виборчі чорні технології, які хочуть зробити одне – заблудити виборця, щоб він не знав голосувати за того чи іншого, щоб просто маніпулювати свідомістю людей», - зазначив ОПОРІ народний депутат Андрій Лопушанський про  кандидата-«двійника». 

Аналогічні зобов’язання  не надали ще троє потенційних кандидатів - Алла Хохла, Назарій Островський та Орест Сеньо.

Назарій Островський - член політичної партії «Сила Людей» (Броди), помічник народного депутата Остапа Єднака та учасник проекту «Нові лідери». Він хотів кандидувати у 119 виборчому окрузі (Бродівський, Буський, Радехівський райони, частина Кам’янка-Бузького району). 

Алла Хохла також не вказала у біографії відомостей щодо часу її проживання на території України. Вона як самовисуванець хотіла кандидувати у 116 виборчому окрузі (Залізничний район, частина Шевченківського району міста Львова). Згідно з декларацією Хохла працює у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького та займається підприємницькою діяльністю. З 2016 року є керівницею громадської організації «Клуб спортивного виховання».

Підприємець Орест Сеньо не уточнив в автобіографії відомості щодо його громадянства, громадської роботи, адреси місця проживання та контактного телефону.  Сеньо підтвердив ОПОРІ, що це його, а не кандидата-«двійника», спершу, не зареєстрували у ЦВК. Але він подав документи знову і  23 червня став кандидатом у депутати (самовисування)  у 122 виборчому окрузі (Жовківський, Яворівський райони).

Через неточності у документах отримав відмову в реєстрації кандидата у народні депутати (самовисування) в одномандатному виборчому окрузі № 126 (міста Моршин, Стрий, Жидачівський, Стрийський райони) Олег Турко. Він не вказав в автобіографії відомостей про своє громадянство із зазначенням часу проживання в Україні, освіту, посаду (заняття), місце роботи, партійність, склад сім’ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, а також відомостей про наявність чи відсутність судимості. 

Олег Турко, відомий як український співак та музикант, екс-учасник та співзасновник гурту «DZIDZIO». Сценічне ім’я «Лесик».

В поданій Андрієм Гречановим та Ігорем Магійовичом автобіографіях не вказано відомостей про їх громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), у поданій Назарієм Брезіцьким автобіографії – відомостей про його місце народження, громадянство, посаду (заняття) та місце роботи, а в поданій Євгенієм Гірником автобіографії – відомостей про його громадянство із зазначенням часу проживання в Україні, партійність, а також контактний номер телефону.

Андрій Гречанов - кіборг Рахман, підполковник Збройних сил України, начальник відділення розвідки 81-ї десантно-штурмової бригади. Мав намір як самовисуванець балотуватися у 116 виборчому окрузі (Залізничний район, частина Шевченківського району міста Львова).

Назарій Брезіцький хотів кандидувати як самовисуванець у 117 виборчому окрузі (Галицький, Франківський райони, частина Шевченківського району міста Львова). Він підприємець, юрист, автор, ведучий радійного проекту «Ідея міста».

Підприємець Ігор Магійович хотів кандидувати у 125 виборчому окрузі (місто Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський райони, частина Самбірського району).

А Євген Гірник подав документи, як кандидат у народні депутати (самовисування) у виборчому окрузі № 126 (міста Моршин, Стрий, Жидачівський, Стрийський райони).

Відмова через недостатній термін проживання в Україні

Одна з постанов ЦВК про відмову - заступнику начальника відділу е-урядування та документообігу Львівської обласної ради  Миколі Лупію. 

5 червня на з’їзді політичної партії «Демократична сокир», він висунутий кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 116 (Залізничний район, частина Шевченківського району міста Львова).  За інформацією Державної прикордонної служби України «з 21 липня 2015 року до 21 липня 2016 року разовий виїзд за кордон Миколи Лупія становив 132 дні, тобто більше 90 днів», відтак це стало причиною для відмови у реєстрації. 

За законом кандидат у народні депутати має безперервно проживати на території України впродовж останніх п’яти років. Разовий виїзд за кордон можливий  у приватних справах  та не може перевищувати 90 днів, а в сумі за рік – 180 днів. Як виняток, виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України.

Сплата застави третіми особами

Ще трьом кандидатам у народні депутати на Львівщині відмовили через те, що грошову заставу за них вносили сторонні особи.

Так, за потенційну кандидатку у 116 виборчому окрузі (Залізничний район, частина Шевченківського району міста Львова) Анну Мармуляк платіж у розмірі 41 730 гривень на спеціальний рахунок ЦВК вніс її чоловік Андрій Мармуляк.  Також депутатка львівської міськради  від «Народного контролю» не вказала в автобіографії відомостей про громадянство із зазначенням часу проживання на території України, партійність, адресу місця проживання, контактний номер телефону, а також відомостей про наявність чи відсутність судимості.

Аналогічна ситуація із самовисуванцем Юрієм Брелем. Грошову заставу за потенційного кандидата у виборчому окрузі № 124 (місто Червоноград, Сокальський район, частина Кам’янка-Бузького району) вніс його товариш по громадський організації «Щит нації - Захід» Дмитро Даренський. Також в автобіографії підприємця Бреля не вказано відомостей про його посаду (заняття) та місце роботи.

ЦВК відмовила і чинному депутату у 122 виборчому окрузі (Жовківський, Яворівський райони), члену Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Володимиру Парасюку. У постанові зазначається, що грошову заставу за Парасюка вносив Андрій Фединяк. На сайті Верховної Ради чоловік з таким же ім’ям та прізвищем є помічником нардепа за трудовим договором.

 «Я 10 раз перепитав ЦВК, чи мої документи відповідають дійсності. Вони підтвердили, що мої документи є хороші. Я їх подав і поїхав додому спілкуватися з виборцями. Випадково дізнався, що засідання відбулося, по мені прийняли таке рішення. Мене ніхто не повідомляв про засідання, мені ніхто не говорив про якусь помилку з квитанціями і так далі. Просто мій один документ не врахували. В мене з ним (помічником – ред.) є договір про те, що він може мене представляти (письмова довіреність) в банках, в будь-яких установах», - розповів Парасюк ОПОРІ. 

25 червня Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Парасюку в оскарженні рішення Центральної виборчої комісії. Нардеп заявив, що подає на апеляцію. 

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк у разі відмови ЦВК у реєстрації, кандидати не позбавлені права оскаржити таку відмову до Шостого апеляційного адміністративного суду з подальшим правом на апеляційне оскарження до Верховного Суду. При цьому є дуже проблемним судове оскарження таких рішень ЦВК про відмову у реєстрації у справах, коли документи подавалися кандидатом у останній строк на  їх подання - 20 червня та подальше виконання таких судових рішень. Так, згідно ст. 273 КАС України строк на оскарження таких рішень ЦВК - 5 днів, а строк судового розгляду таких справ - 2 дні, однак вже 26 червня (не пізніш як за 24 дні до дня голосування) ЦВК затверджує форми, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування в загальнодержавному та одномандатних округах (ч. 23 ст.107 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).