logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Папа Франциск обіцяє викорінити сексуальне насильство у Церкві

11-11-2020 16:025152

Папа Франциск обіцяє викорінити сексуальне насильство у Церкві

Папа Римський Франциск пообіцяв покласти край сексуальному насильству в Церкві.

 

Це сталося після публікації звіту Ватикану про справу американського екс-кардинала Теодора МакКерріка, якого звинувачували у сексуальних домаганнях, повідомляє «Українська парвда» із посиланням на Reuters. 

«Вчора був опублікований звіт про неприємний випадок екс-кардинала Теодора МакКерріка.  Я висловлюю підтримку жертвам будь-якого насильства і наміри Церкви викорінити це зло», – сказав Франциск на своїй щотижневій загальній аудієнції.

Потім він закрив очі і беззвучно помолився.

Як пише «The Guardian», Папа Франциск, якого звинувачували в ігноруванні звинувачень проти МакКерріка, наказав провести розслідування в жовтні 2018 року – більш ніж через два десятиліття після того, як про це вперше заговорили,

Звіт в значній мірі знімає з Франциска провину за поведінку церкви щодо МакКерріка.

У ході розслідування було опитано 90 свідків і вивчені десятки документів, листів і стенограм з церковних архівів Ватикану і США. 

У документі йдеться, що церковна ієрархія США знала про постійні чутки про те, що МакКеррік «полював» на дорослих семінаристів-чоловіків, але «достовірні докази» не з'являлися до 2017 року.

МакКаррік сказав, що не пам'ятає жорстокого поводження з дітьми та публічно не коментував твердження про проступки з дорослими. Зараз йому 90 років, і він живе в ізоляції.

У 1999 році Папі Івану Павлу II повідомили, що було б необачно просувати МакКерріка через чутки про сексуальні домагання до семінаристів, які почалися з 1980-х років.

Розслідування, проведене послом Ватикану в США за запитом понтифіка, «підтвердило, що Маккеррік спав з молодими людьми разом у ліжку», але заявило, що «немає впевненості в тому, що він займався сексом».

У серпні 2000 року МакКеррік надіслав особистому секретареві Папи Івана Павла, спростування звинувачень. «У спростування МакКерріка повірили», - йдеться в повідомленні.

Три місяці по тому Папа Іван Павло призначив МакКерріка архієпископом Вашингтона, округ Колумбія, на одну з найпрестижніших посад в церкві США. 

У наступному році МакКеррік став кардиналом і збирав кошти для церкви, багато подорожував і користувався привілейованим статусом.

На готовність Папи Івана Павла повірити в заперечення МакКерріка, ймовірно, вплинув його досвід в його рідній Польщі, коли комуністичний уряд використовув «неправдиві звинувачення щодо єпископів, щоб принизити становище церкви», йдеться в звіті.

Один з імовірних постраждалих МакКерріка сказав, що піддався сексуальному насильству з боку священнослужителя з 1971 року, коли він був 16-річним прислужником в Нью-Йорку.

Інший чоловік згодом стверджував, що в дитинстві він також піддавався насильству з боку МакКерріка, а кілька колишніх священиків-стажерів стверджували, що вони піддавалися сексуальним домаганням з боку колишнього кардинала в його пляжному будиночку в Нью-Джерсі.

«Під час розширених інтерв'ю, часто емоційних, [свідки] описували ряд дій, включаючи сексуальне насильство або напад, небажану сексуальну активність, інтимний фізичний контакт і спільне використання ліжок без фізичного дотику. 

Ці інтерв'ю також включали докладні звіти, пов'язані зі зловживанням владою МакКерріком», - йдеться в повідомленні.

Leopolis.news