Іван Собко: Культура і мистецтво підживлюють дух

http://leopolis.news/post/32048/ivan-sobko-kultura-i-mystectvo-pidjyvlyuyut-duh

12/11/2020

Про підтримку культури, кореспондент Leopolis.news розпитував у заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Іван Собка та заступниці директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Тетяни Плугатор-Цибак.

 «Зараз ми, як ніколи, маємо відстоювати справжні українські культурні цінності, національну свободу і людську гідність. Культура – тонка матерія, а почуття нації  будується із символів та ідей, що закладаються  в сучасній українській літературі та сучасному мистецтві. Ми докладаємо багато зусиль для її підтримки і розвитку, щоб українцям було звідки черпати приємні емоції та підтримувати тих, хто воює чи то на Сході України, чи то в лікарнях. Дух людей підживлюють діячі культури і мистецтва, в свою чергу – ми маємо обєднатися навколо них та показати, що ми цінуємо їхню працю для Львівщини», – розповідає Іван Собко.

До прикладу, днями відбулось засідання журі з присудження Обласної премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури, яка є найбільш престижною творчою відзнакою у Львівській області.

«На здобуття Премії представляються нові оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття Премії. Твори та роботи на здобуття Премії представляють установи та організації культури і мистецтва не більше одного подання в окремій номінації. Цінність її полягає і в тому, що така Премія присуджується авторові чи виконавцеві один раз за життя», – додає Іван Собко.

«Обласна премія в галузі культури діє з 2002 року. На сьогодні розмір премії становить 20 тис грн у кожній номінації, яких є 16, - розповідає заступниця директора Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Тетяна Плугатор-Цибак. – За час свого існування лауреатами Обласної премії стали непересічні митці в галузі культури і мистецтва. Серед них – Роман Іваничук, Микола Ільницький, Віктор Камінський, Юрій Ланюк, Роман Безпалків, Таїсія Литвиненко та багато-багато інших.»

Пані Тетяна розповідає, що процес визначення лауреатів здійснює журі. «1 жовтня завершився прийом заявок на здобуття найпрестижнішої премії в області. Цьогоріч прийнято 35 подань у 16 номінаціях. На першому етапі відбору члени журі ознайомилися з творами літератури, мистецтва, журналістики та архітектури. На другому етапі відбору, шляхом таємного голосування, оберуть лауреатів Обласної премії в галузі культури 2020. Щиро дякую незаперечним авторитетам, експертам, представникам творчих спілок та мистецької громадськості Львівщини, які є членами журі за фаховість та професійність», – зазначила Тетяна Плугатор-Цибак.

«Роботи цьогоріч є цікаві, а їхні автори – надзвичайно талановиті. Ми цінуємо працю та вклад цих митців Львівщини у розвиток культури», – резюмував Іван Собко.

Leopolis.news