«Твої – небеса, і Твоя – земля…», Псалом 88

http://leopolis.news/post/3229/tvo--nebesa-i-tvoya--zemlya-psalom-88

01/07/2019

У випадку з Лесею, яка все своє життя займалась музикою, що звучить в часі і зникає, – в ній жила потреба викласти музику душі фарбами, які залишаться. З перших спроб відразу була поставлена дуже висока планка до цієї мети. Знакова подія – після зустрічі зі мною приснився їй голос тата з висоти, який промовив: «Лесю, малюй!». Божий наказ…Тато був її першим вчителем малювання з ранніх років, а мама організувала заняття музикою. Атмосфера мистецтва була їй рідною, відколи себе пам ‘ятає.

Паралельно з творчістю живописом вона розпрацьовувала сакральну тему, отримала диплом УКУ, успішно завершивши програму іконопису. Це стало важливим підґрунтям для появи великих полотен нового плану – художниця створила синтез іконопису і сучасного модерного бачення поставлених живописних проблем. До кожної картини вона робила тривалу ґрунтовну роботу – аплікативну, пластичну, ескізну. Різні напрями сходилися в своєрідне складне фентезі. Жанрові і пейзажні картини, ніби вбираючи величне відлуння музики карпатських верхів, набували філософського масштабного звучання.

 Звільняючись від традиційної зображальності та декоративності , вони насичувались несподіваними асоціативними пластами, в них сплітались нові думки та ідеї. Композиції зазвучали своєрідною грою кольорів та ритмів, складним поліфонічним розпрацюванням тем. Ознаки музики як абстрактного мистецтва тут пульсують новою образністю. Так виходом з лобового реалістичного сприйняття світу формується трансформація в складний світ живопису. Новий результат такого творчого мислення зазвучав у великому мистецькому проекті «Р.Вагнер і Україна».

Леся взялася за складну тему чотирьох Святих Євангелістів. Ці фігури ніби складені не з традиційних форм. Нематеріальне сприйняття створених образів відображає наполегливі пошуки інтерпретації, що виростають з роздумів глибинної потреби. Момент дематеріалізіції виводить на високий рівень творчого осмислення. Ці зображення примушують глядача до нового емоційного сприйняття. Для художниці ці постаті – велике питання, що не має відповідей на поверхні. Вони відображають напружений процес, це набір духовного страждання.

Леся Криворучко-Котюк яскрава багатогранна особистість. Вона ініціатор заснування та голова Львівського товариства Р.Вагнера, музикознавець, член Національної спілки журналістів України.

Її обдарування як художника і музиканта щасливо поєдналися у створенні своєрідного стилю самовираження, а творча та громадська діяльність має значний резонанс у суспільстві та за кордоном. Вона є учасником  Всеукраїнських, Міжнародних та регіональних виставок, її роботи відзначені Дипломом Міжнародної виставки «Осінній Салон, Львів, 2013».

Леся Криворучко-Котюк відзначена державною нагородою – почесним званням заслужений діяч мистецтв України.

Орест СКОП, заслужений діяч мистецтв України, Leopolis.news