Гравець ПФК «Львів» Шина розповів про процес адаптації в команді

http://leopolis.news/post/32381/gravec-pfk-lviv-shyna-rozpoviv-pro-proces-adaptaci-v-komandi

18/11/2020

Перед стартом сезону «Львів» змінив вектор формування складу. З клубу пішли чимало бразильців, твоїх земляків. Як ти відреагував на такі зміни?

Футбол – дуже динамічна гра. Стосується не тільки гри на полі, але й поза ним. Сьогодні ти тут, а завтра вже в іншому місці. Усі повинні бути готовими до будь-яких змін. Я – не виняток. Це звичайні речі, тому відреагував нормально.

По ходу сезону команду залишив головний тренер. Тренувальним процесом наразі керує тріо наставників. Що можеш сказати про їхню роботу?

Прокоментую коротко. Теперішні тренери виконують свою роботу добре. Мені подобається їхній підхід та організація тренувального процесу.

Наразі команда сповідує більше захисний стиль ведення гри, потрібно багато відпрацьовувати назад. Ти бразилець і атака, по суті, у тебе в крові. Як тобі грати взагалі за таких умов?

Кожен наставник має власне бачення стосовно форми гри. Так, звісно, я люблю контролювати м’яч, але з іншого боку поважаю роботу будь-якого тренера. Власне тому, виконую те, що від мене вимагає наставник. Головне, аби мої дії на полі приносили команді користь.

Колектив ПФК «Львів» доволі неоднорідний. Є багато різних національностей, молоді. З цього приводу запитання, яка атмосфера панує всередині?

Жодних непорозумінь не виникає. Всі ті, хто прибули напередодні чи впродовж сезону, приїхали допомагати команді. Власне тому, ми завжди разом, немов сім’я. Атмосфера у колективі чудова, підтримуємо одне одного у будь-якій ситуації.

Ти у Львові вже не перший рік. Зараз надворі стає доволі прохолодно. Бразилія – тепла країна порівняно з Україною. Чи встиг вже адаптуватися до таких погодних умов, чи ще досі важко?

Як тільки я приїхав до Львова, було справді важко, адже такої холодної погоди у Бразилії дійсно не знайдеш (уміхається…). Втім, зараз я вже добре знаю, чого чекати та відповідно добре пристосовний до кліматичних умов.

Що тобі загалом давалося найважче під час адаптації?

Про одне я вже зазначив у попередній відповіді, а друге – це мова. Португальська та українська кардинально відрізняються. Попри те, що у клубі є перекладач, який доносить бразильським виконавцям слова тренера, у побуті інколи бувало важко (усміхається…). Втім, усе поступово.

Наразі ти вже є одним зі старожилів поточного складу ПФК «Львів», тому можеш судити про певні процеси в команді. Теперішній сезон є доволі важким для команди як у плані результатів, так і стосовно забитих м‘ячів. На твою думку, чому так?

Вважаю, кожен з тих гравців, які перебувають у команді, усвідомлює, що ми перебуваємо зовсім не на тому місці, на якому б хотілося. На мою думку, втім, з такої ситуації вийти цілком реаально. Я вірю у своїх колег по команді. Ми будемо битися за результат у кожному наступному матчі.

До зимової перерви залишається кілька турів. Як потрібно зіграти у матчах, які залишилися, команді, аби піти на перерву не на дні турнірної таблиці?

На кожному тренуванні ми працюємо з великою відповідальністю та самовіддачею. Усе це задля того, аби під час вже офіційних поєдинків здобувати хороші результати та мати відповідні позиції у чемпіонаті. Потрібно просто добре виконувати роботу та завдання, які тренер надає перед кожним матчем. Якщо ми будемо втілювати на полі усе те, про що говоримо у роздягальні, безперечно, перемоги прийдуть.

Leopolis.news