У МОН розповіли, на чому мають базуватися нові освітні програми з кібербезпеки у вишах

http://leopolis.news/post/32518/u-mon-rozpovily-na-chomu-mayut-bazuvatysya-novi-osvitni-programy-z-kiberbezpeky-u-vyshah

20/11/2020

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.

Міжнародні та українські представники державного й приватного секторів та академічної спільноти обговорили під час заходу питання, зокрема, важливості підготовки фахівців з кібербезпеки, необхідності посилення наявних і створення нових освітніх програм у цій галузі, а також перепідготовки викладачів.

«Попри динамічне зростання ІТ-сектору, українські компанії постійно стикаються з браком кваліфікованих та досвідчених фахівців з інформаційної безпеки, в тому числі й кібербезпеки. Як свідчать роботодавці, випускникам цієї спеціальності часто бракує спеціалізації чи практичних навичок. Тому сьогодні потрібно переглянути наявні освітні програми та запровадити більш сучасні підходи в навчанні. Крім того, що ми маємо вдосконалити систему підготовки студентів, важливо й забезпечити їх успішну адаптацію до професійної діяльності, і це потребує постійного контакту з професійної спільнотою. Тож ми відкриті до співпраці і готові оперативно реагувати на ініціативи», – зазначив Артур Селецький. 

Набути фахових компетенцій і попрактикуватися в умовах, максимально наближених до реальних кіберзагроз, студентам можуть допомогти, наприклад, віртуальні лабораторії для моделювання процесів в інформаційній безпеці та кібербезпеці. Також у нагоді можуть стати різні моделі корпоративного партнерства, зокрема стажування на виробництві та дуальна форма навчання.

Організатором обговорення став проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», у межах якого планується реалізація низки заходів, що сприятимуть розвитку нових талантів та нарощуванню потенціалу фахівців, які вже працюють у напрямі кібербезпеки в Україні.

«Як ми всі знаємо, Україна стикається з постійними кіберзагрозами, і багато таких атак спрямовані на критичну інфраструктуру України. Цей захід є важливою віхою в процесі трансформації української освіти з кібербезпеки та посилення спроможності України захищати себе від кіберзагроз», – наголосив директор Офісу економічного зростання Місії USAID в Україні та Білорусі Фархад Гауссі.

Також у межах проєкту USAID планується напрацювати нові підходи до викладання дисциплін за спеціальністю «Кібербезпека». Для цього близько 300 викладачів із щонайменше 12 українських вишів пройдуть навчання у закордонних організаціях, які працюють у сфері кібербезпеки.

Довідково. 

Сьогодні в Україні спеціалістів із кібербезпеки готує 51 заклад вищої освіти. При цьому попит на таких фахівців в усьому світі зростає з неймовірною швидкістю. 

За результатами міжнародного дослідження Ernst&Young у сфері інформаційної безпеки за 2018-2019 роки «Кібербезпека: більше, ніж захист?» близько 80% компаній розуміють, що надалі не можуть обмежуватися стандартними заходами в галузі кібербезпеки. Тому вони продовжують нарощувати базовий функціонал своїх систем захисту, переглядають підходи до вдосконалення архітектури кібербезпеки і починають впроваджувати інші сучасні інноваційні рішення щодо захисту інформації. Основними напрямами для інвестування в кібербезпеку у 2020 році визначені хмарні рішення (52%), аналітика кіберзагроз (38%) і мобільні обчислення (33%).

Нагадуємо, МОН готує проєкт Стратегії розвитку вищої освіти України на 2021-2031 роки.

Leopolis.news