Макрон вимагає від ісламських лідерів Франції прийняти «хартію республіканських цінностей»

http://leopolis.news/post/32523/makron-vymagae-vid-islamskyh-lideriv-franci-pryynyaty-hartiyu-respublikanskyh-cinnostey

20/11/2020

Про це пише «РІСУ».

Цей крок є частиною боротьби із радикальним ісламізмом в країні, повідомляє ВВС.

У хартії, зміст якої президент вже обговорив із Французькою радою мусульманської віри (CFCM), має бути пункт про те, що іслам є релігією, а не політичним рухом.

Також у документі обов'язково має згадуватися заборона на втручання інших країн в діяльність мусульманських груп у Франції.

Макрон вже зустрівся із лідерами CFCM у Єлисейському палаці та обговорив із ними зміст зобов'язань, які вони мають взяти на себе.

Ті, з-поміж іншого, погодилися створити у Франції Національну раду імамів (імам - голова мусульманської громади, духовний лідер - Ред.). Цей орган видаватиме імамам офіційну акредитацію, яка в разі порушення етичного кодексу зможе бути відкликана.

Над текстом хартії разом із CFCM працюватиме міністерство внутрішніх справ Франції.

«Побачимо, хто її підпише, а хто ні», - сказав президент.

Окрім того, Макрон анонсував і подальші заходи боротьби з «ісламістським сепаратизмом» у Франції.

Йдеться, зокрема, про ухвалення закону, спрямованого на запобігання радикалізації мусульманського населення країни.

Згідно з законом, ухвалення якого, втім, лише попереду, кожній дитині буде присвоєно ідентифікаційний номер - його будуть використовувати, аби перевіряти чи дитина регулярно відвідує школу. Батькам, які порушуватимуть закон, загрожує до шести місяців тюрми і великі штрафи.

Очікується, що фінальний текст законопроєкту уряд розгляне у грудні.

Макрон перейшов до жорсткої риторики та кроків у боротьбі із поширенням радикального ісламізму після того, як за місяць в країні сталося одразу три ісламістських напади - зокрема, обезголовлення вчителя, який демонстрував учням карикатури на пророка Мухаммеда під час обговорення теми свободи слова.

«Ми маємо врятувати своїх дітей від лап ісламістів», - заявив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен, говорячи про боротьбу із радикальним ісламом.

Такі заяви, які останнім часом лунають з боку представників французької влади, викликали хвилю критики з боку мусульманського населення - як у самій Франції, так і в інших країнах.

Leopolis.news