Слідами Митрополита: у Винниках відкрили стежку Андрея Шептицького

http://leopolis.news/post/32542/slidamy-mytropolyta-u-vynnykah-vidkryly-stejku-andreya-sheptyckogo

20/11/2020

Стежку Митрополита Шептицького створили на місці реально існуючої в природі стежки, що була підготовлена монахами в 1934 році спеціально для прогулянкових потреб Митрополита Шептицького, який на той час, через хворобу, пересувався лише у візку, повідомляє пресслужба ЛОДА.

«Цей комплекс - це унікальна можливість для місцевих жителів і гостей відпочити фізично, отримати естетичну насолоду, а ще - втекти від міської метушні, усамітнитися, пороздумувати, отримати духовний спокій. А коли прийти сюди з дітьми – то вони обов’язково спитають: "Що це за скульптурні комплекси, яка їх історія?" І маю надію, ця стежка буде початком правильного, праведного шляху, яким вони ітимуть у життя», - наголосив під час відкриття голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький. 

Також очільник області додав: «Мені дуже приємно, що Львівська обласна адміністрація доклалася до цього важливого проекту. «Фонди, віддані на піднесення культурного життя і науки, – є не видатками, а інвестиціями», - казав Митрополит. І піклувався про церкву, освіту, культуру, бізнес, молодіжний рух і спорт. І ми маємо так робити. Вкладати максимум зусиль та праці в розвиток нашої держави».

Структура об’єкту складається із оглядового майданчика та стежки, вздовж якої розмістили скульптурні комплекси. Її протяжність  - 500 метрів. 

З майданчика відкривається вид на місто Винники та долину Маруньки. Відкривається панорама на Церкву Воскресіння Господнього, яку відвідував Митрополит Андрей Шептицький. Остання візитація до храму відбулась за 6 років до смерті, у 1938 році.

Стежка буде не лише сучасною формою проведення природоохоронної роботи, а й зручним інструментом популяризації життєвої мудрості Митрополита Андрея Шептицького як серед місцевих мешканців, так і школярів, туристів.

Розпочали будівництво ще у 2017 році. За цей час управління капітального будівництва Львівської ОДА проклало на стежці бруківку, встановило огорожу, займалось благоустроєм території, а також встановило стелли з пісковика.

Загальна кошторисна вартість склала майже 5,5 млн гривень. Підрядна організація, яка виконала роботу, ПП «Західбуд-плюс».

Організатори розкрили постать Митрополита через три скульптурні комплекси. Зазначимо, що скульптури, а також освітлення вздовж стежки виконали за благодійні кошти.

«Ми задумалися, що зможемо залишити після себе для майбутніх поколінь. Ідея створення такого комплексу виникла ще у 2015 році. Поштовхом став заклик Блаженнішого Святослава. Під час святкування 150-річчя від дня народження Митрополита він звернувся до людей із закликом до кожного заново  пізнати постать Андрея Шептицького. Цей проект є соціальним. Він яскраво демонструє як завдяки співпраці благодійників та держави можна досягти успіху на благо громади», - зазначив керівник Винниківського міського товариства «Просвіта» Любомир Білоус, якому належить ідея створення.

До роботи над проектом також долучились український скульптор, живописець, графік Юліан-Зенон Савко, а також український архітектор Михайло Федик.

Перший комплекс - молитовне поле, на якому розташований комплекс “Велет Святоюрської гори”, покликаний розповісти про духовний шлях Шептицького.

Другий розкриває Андрея Шептицького як провідника українського народу, а останній демонструє його меценатську та благодійну діяльність. На кожній із скульптур розмістили відреставровані хрести, що датуються 1845 роком та колись були встановлені у храмі Воскресіння Господнього у Винниках. 

Кожна із точок супроводжується крилатими висловами Митрополита.

Маршрут стежки пролягає через «Цісарську криницю», яка була спорудженою у 1826 році. Об'єкт - шахтний колодязь з чистою водою, яка надходить з джерел, через складну систему таємних переходів та галерей, що були споруджені під г. Жупан. Туристи та відвідувачі можуть випити свіжої води з свердловини.

Монументальні скульптури та криницю освятив Архієпископ Львівський Української греко-католицької церкви, Митрополит Львівський Ігор Возьняк.

«Анрей Шептицький - це Велет українського народу. Ця стежина має служити об'єктом екологічного та релігійного туризму та ознайомлювати учнів, студентів, відпочивальників з життям Митрополита. Розкрити для них його постать. Ми щиро вдячні всім, хто докладав зусиль, щоб ця стежина постала перед нами. Нехай мудрість та єдність, розум і згода і згода стають гідною прикметою нашого народу», - наголосив Митрополит Ігор Возьняк.

Leopolis.news