Львів'ян запрошують до Органного залу на «Дотик янгола»

http://leopolis.news/post/32576/lvivyan-zaproshuyut-do-organnogo-zalu-na-dotyk-yangola

21/11/2020

Програма, яку представлять музиканти – це своєрідна присвята сучасним українським композиторам, в першу чергу, Скорику, Станковичу, Сильвестрову. Ці імена вписані в історію світового музичного мистецтва, однак, з виконанням їхніх композицій вибагливий слухач знайомиться не часто.

Твір Євгена Станковича «Дотик янгола», що дав назву всій програмі, написаний спеціально для львівської скрипальки Соломії Івахів. Пізніше Станкович зробив його обробку для скрипки й камерного оркестру на замовлення Валерія Матюхіна, а пізніше спільно з Богданою Півненко був записаний для фонду Українського радіо. 

В основу програми покладені твори одного з найвпізнаваніших українських класиків сучасності Мирослава Скорика. Його «Мелодії» аплодували в усіх куточках земної кулі. Його «Іспанський танець» та «Карпатська рапсодія» завоювали серця найвибагливіших критиків, а дві сонати записали нову сторінку української класики ХХ століття. Окрім цього прозвучить один з останніх творів Маестро з символічною назвою «Memory», ноти якого композитор передав Богдані незадовго до смерті.

Також у концерті прозвучать неофольклорний ранній твір Євгена Станковича диптих «На верховині», «Мелодії миттєвостей» Валентина Сильвестрова — майстра «легкого неоромантизму». А «Пісні без слів» і «Триптих», присвячені Богдані Півненко, та «Присвячення Баху» повернуть слухача в світ мелодії. Тиша в музиці, сповідальна краса налаштують на чуттєву медитацію кожного слухача.

Ще однією особливістю програми є напівзабуті твори Рейнгольда Глієра і Юлія Мейтуса. «Роман» Глієра — ода коханню, ніжний і експресивний, натомість Аллегро Мейтуса, присвячено Ользі Пархоменко, це його пам’ять про трагічні події в Києві — Бабин Яр. «Батярські пісні» Юрія Шевченка перенесуть слухача до міжвоєнного Львова, знайомлячи з місцевою субкультурою, а «Ескіз в Молдавському стилі» Левка Колодуба перенесуть слухача в колоритну атмосферу Буковини.

Початок о 19:00. Концерт відбудеться за підтримки Українського Культурного Фонду.

Leopolis.news