У Самборі провели літургію в пам’ять про священномученика за УГКЦ владики Григорія Лакоти

http://leopolis.news/post/32613/u-sambori-provely-liturgiyu-v-pamyat-pro-svyashchennomuchenyka-za-ugkc-vladyky-grygoriya-lakoty

22/11/2020

 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.   

Владика помер 12 листопада 1950 р. у більшовицькій в’язниці російського м. Абез, що біля Воркути.

Богослужіння очолив єпископ-помічник єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорій Комар.

З нагоди сумного ювілею священномученика Григорія Лакоти – єпископа-помічника колишньої Перемишльсько-Самбірської єпархії УГКЦ вчора отець Дмитро Сенейко з членами (СМС) Самбірської молоді собору з рідного села владики Задністряни Самбірського району, в якому народився і виростав майбутній владика, привіз його мощі. Їх виставили на тетраподі для загального почитання.

Того ж дня у рамках відзначення 70-річчя кончини Григорія Лакоти та творення його пам’яті було відслужено Вечірню, відчитано спеціальну молитву на зцілення душі і тіла, а також проведено обряд елеопомазання чола, повік та рук з обох сторін олією, освяченою на його мощах.

За словами владики Григорія Комара, не без того, що єпископ-помічник Григорій Лакота бував у Самборі, тут слухали його проповіді. А сьогодні він через мощі ніби промовляє: «Я знову з вами, мої браття і сестри во Христі. Кріпіть свою віру – вона показує вихід і вирішення будь-яких життєвих проблем, виводить людину з прірви гріха».

Наприкінці Літургії владика Григорій Комар та священнослужителі благословили молільників мощами святого на оздоровлення душі та тіла.

Історія підтвердила, що єпископ Йосафат Коциловський та його помічник Григорій Лакота - одні з тих владик УГКЦ, яких після арешту в січні 1946 року вбивала, але не вбила тоталітарно-репресивна комуністична влада. Вони своїм прикладом заслужили у Бога найвищої ласки та благодаті, а в людей – вічної пам’яті. Пара Римський Іван Павло ІІ зачислив їх до лика блаженних.

Нагадаємо, що Кир Григорій Лакота народився 31 січня 1883 року в с. Голодівка (тепер це с. Задністряни Самбірського району). Вдячні краяни тут йому створюють меморіальний комплекс. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото Миколи Сенейка