logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Іван Собко: На часі – якісна, сучасна, доступна освіта!

25-11-2020 16:121971

Іван Собко: На часі – якісна, сучасна, доступна освіта!

Підтримка і розвиток матеріально-технічної бази закладів освіти Львівщини є однією з основних умов успішного здійснення навчального процесу. Департаментом освіти і науки Львівської ОДА приділяється велика увага модернізації матеріально-технічної бази системи освіти. Виділяються чималі бюджетні кошти, саме про це кореспондент Leopolis.news розпитував заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Івана Собка.

«Фінансування освітньої діяльності з державного бюджету може здійснюватися шляхом надання освітніх субвенцій. На забезпечення якісної, сучасної, доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» Львівській області виділено субвенцію в сумі 76363,5 тис грн, яка була скерована місцевим бюджетам», - розповідає Іван Собко. «Зокрема, на закупівлю засобів навчання та обладнання (18697,6 тис грн), закупівлю сучасних меблів (29916 тис грн), закупівлю комп’ютерного обладнання (26176,5 тис грн), закупівлю обладнання, інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень, засобів навчання, у тому числі навчально-методичної та навчальної літератури, зошитів з друкованою основою для закладів загальної середньої освіти, що беруть участь в експерименті з реалізації Державного стандарту початкової освіти (1573, 4 тис  грн). Це все для учнів початкових класів, що навчаються за новими методиками відповідно до Концепції «Нова українська школа».

Станом на 17.11.2020 року коштів субвенції профінансовано на суму 73927,1 тис грн та будуть освоєні до кінця року.

«Важливим питанням тут є співфінансування з місцевих бюджетів. Так, для закладів, розташованих у містах обласного значення така сума становить не менше 30%, у районах та ОТГ – не менше 10%, у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів – не менше 5%», - уточнює пан Іван.

Сьогодні рішення Уряду дають можливість регіонам використовувати кошти двох урядових субвенцій на розвиток школи. Однією з них є урядова програма «Спроможна школа для кращих результатів». Іван Собко пояснює: «Це фінансова підтримка закладів освіти на ремонт будівель шкіл, завершення недобудов, закупівлю обладнання для класів та оновлення навчальних кабінетів, інтер’єрів у коридорах, класах та інших приміщеннях школи. Програма допомагає зробити школи безпечним та комфортним середовищем для кожного учня та вчителя. Місцевим бюджетам скеровано субвенцію на реалізацію програми  «Спроможна школа» на суму 20000 тис грн, ці кошти будуть освоєні до кінця року. Вже профінансовано коштів на суму 11898,4 тис грн».

Зі слів заступника голови ЛОДА,  поряд з цим оновлення потребують і харчоблоки  шкіл. «Місцевим бюджетам скеровано субвенцію на суму 25579,6 тис грн для ремонту та придбання обладнання для їдалень у закладах освіти на умовах співфінансування коштів з місцевих бюджетів», - продовжує пан Іван. «Так, уже укладено угоди на суму 31772 тис грн, профінансовано коштів на суму 16190,1 тис грн. На 45 територіях уже розпочато закупівлю. Для забезпечення повноцінного здорового харчування дітей у шкільних їдальнях необхідним є використання якісного і сертифікованого обладнання. До прикладу, реалізовано проєкти для Червоноградської загальноосвітньої школи № 1 та Червоноградської гімназії. Так, було доставлено, встановлено та підключено необхідне обладнання: духові шафи, електричні плити, стелажі для сушіння посуду, морозильні камери, холодильні шафи, електрокотел, машини для замішування тіста, чистки картоплі, кухонні столи тощо. Така ж робота проведена в 106 закладах освіти Львівської області. 

Обробка, приготування, зберігання продуктів вимагає дотримання спеціальних умов і санітарно-гігієнічних норм. Якісне кухонне обладнання для дитячої їдальні відіграє важливу роль у швидкості приготування їжі, її подачі та зберіганні. Тому й воно має вищі вимоги якості, повинно бути функціональним, ергономічним, стійким до великих навантажень і безпечним. Тому до цього питання ми підходимо виважено».

В Україні багато говорять про концепцію STEAM-освіти, а для цього потрібна обладнана лабораторія.

Що таке  STEAM-освіта пояснює наш співрозмовник. «Вона концентрується на п’яти напрямах: природничі науки, технології, інженерія, мистецтво та математика. Метою таких лабораторій є облаштування для дітей простору для творчості, креативності, розвивати практично орієнтоване мислення і показувати взаємозв’язки між науками. Так дитина отримує не просто набір фактів – вона відразу пробує застосувати знання на практиці, виконує конкретне завдання чи готує проєкт. 

Тому поступом уперед на Львівщині є оснащення закладів загальної середньої освіти та професійної (професійно-технічної) освіти обладнанням для навчальних кабінетів і STEAM-лабораторій. Закупівля здійснюється централізовано Департаментом освіти і науки Львівської облдержадміністрації і виділено на це кошти в сумі 82311,4 тис грн.

Ми маємо на меті модернізувати, підлаштувати під сучасні вимоги всі заклади освіти Львівської області. Саме тому працюємо над оновленням матеріально-технічної бази, створенням навчально-практичних центрів при закладах професійної освіти з новим обладнанням та технікою для підвищення кваліфікації. Днями проводили Освітню академію для керівників закладів професійної освіти, адже важливо не  лише вчити, а й вчитися – розвивати свої заклади освіти, орієнтуючись на сучасні виклики та потреби», - резюмував заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко.

Leopolis.news