Як Львів платив за швидкі тести на коронавірус

http://leopolis.news/post/32823/yak-lviv-platyv-za-shvydki-testy-na-koronavirus

25/11/2020

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради 23 листопада купило швидких тестів для виявлення коронавірусу за 2,4 млн грн.

Один тест коштуватиме 240 гривень, однак народний депутат Олег Синютка стверджує, що тести можна купити по 170 гривень і що «різниця у 700 тисяч гривень опиниться у чиїсь приватній кишені». Чи це справді так?

Які тести купив Львів

Львів купив тести Panbio COVID-19 Ag виробництва компанії Abbott. Це відома американська фармацевтична корпорація.

Натомість Олег Синютка говорить про швидкі тести на IgG/IgM до вірусу COVID-19 INCP-402. Їхнім виробником є Hangzhou AllTest Biotech Co., Ltd – Китай.

Тести відрізняються не лише країною-виробником, а й принципом роботи. Закуплені містом тести – для виявлення коронавірусу на основі антигену, їх роблять за допомогою мазка із носоглотки.

Натомість тести, вказані Олегом Синюткою, – за допомогою аналізу крові. Про це «Наші гроші. Львів» дізнались, коли зателефонували до компанії, яка їх продає і яку вказав нардеп.

В ТОВ «Окіра» нам повідомили, що також мають тести на антиген, однак вони коштують значно дорожче – 300 гривень в роздріб.

Тести на антиген – це новий вид тестування на коронавірус, їх почали використовувати восени і вони вирізняються високою достовірністю.

Про ціну

У попередній публікації ми повідомили, що закуплені містом тести компанії Abbott на Prozorro раніше купували хіба в Маріуполі – по 256,5 грн. Дорожча ціна, ймовірно, зумовлена маленькою поставкою.

Водночас на сайті UNICEF орієнтовною ціною упаковки цих тестів вказана ціна в 125 доларів, тобто 5 доларів (приблизно 140 грн) за один тест.

Як пояснює Михайло Манасович, директор ТОВ «Лабсвіт», яке є ексклюзивним представником Abbott в Україні, ціна за один тест – 285 грн, а на велику партію можна отримати знижку 20%. На ціну впливає низка факторів, наприклад, доставка. «Доставка літаком – 52 тисячі доларів, банківські послуги – ще 2 тисячі доларів, в упаковці на кожному тесті має бути наклейка українською мовою – це ще 25 центів на кожному тесті», – розповів він. Крім того, є націнка компанії, яка продає в Україні, приблизно 20-25%.

«Я чув слова вашого міського голови про ці тести і мені сподобалось його порівняння продукції Abbott з іншими, що не можна порівнювати Мерседес і Запорожець. При їхній перевірці тести показували однакові з ПЛР результати», – розказав Михайло Манасович.

P.S. У компанії «Медкосвісс», яка продала тести ЛМР, відмовилися коментувати закупівлю і ціноутворення без запиту.