logo
28/03
27/03
2 ...

Зупинити насильство: Львівщина флешмобом «#НЕ_ламай_калину!» долучилась до міжнародної акції (ФОТО)

26-11-2020 09:131299

Зупинити насильство: Львівщина флешмобом «#НЕ_ламай_калину!» долучилась до міжнародної акції (ФОТО)
Фото: Львівська ОДА

Вчора, 25 листопада, у Міжнародний день проти насильства щодо жінок у Львівській області провели регіональний флешмоб «#НЕ_ламай_калину!», співорганізаторами якого є громадська організація «Центр «Жіночі перспективи».

Як повідомляє пресслужба Львівської ОДА, розпочалась міжнародна акція «16 днів проти насильства». Майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

 «Статистика говорить про те, що проблема домашнього насильства існує. Ця акція покликана, в першу чергу, привернути увагу та закликати усіх не мовчати. На сьогодні у Львівській області є більше 50 місць, де люди, які потерпають від домашнього насильства, можуть отримати прихисток. В грудні у Трускавці відкриється ще одне велике відділення з надання притулку для жінок та дітей, які постраждали від домашнього насильства. Заклад буде розрахований на 10 сімей», - розповів Тарас Грень, заступник голови Львівської ОДА.

Відтак, 25 листопада, у Міжнародний день проти насильства щодо жінок у Львівській області провели регіональний флешмоб «#НЕ_ламай_калину!», співорганізаторами якого є громадська організація «Центр «Жіночі перспективи». У всіх районних центрах та містах обласного значення представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, інші зацікавлені особи висадять саджанці калини - етнонаціонального символу української жінки.

«У нашій області жінки, які потерпають від насильства вдома, починають розуміти, що їхню ситуацію можуть змінити представники соціальних служб, поліції, безоплатної правової допомоги. Наші калини, які ми сьогодні висаджуємо, будуть привертати увагу до проблеми не один день, а рік за роком. Вони будуть означені та нагадуватимуть про те, що проблема існує та потребує реакції на різних рівнях», - сказала заступниця голови громадської організації «Центр «Жіночі перспективи» Марта Чумало.

Про активізацію роботи поліції задля протидії домашньому насильству розповів Дмитро Міхалець, заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області.

«Проблема домашнього насильства на сьогодні є вкрай гострою, левова частка звернень в поліцію стосується саме цієї проблеми. У Львові працюють 2 екіпажі, які спеціалізуються виключно на протидії домашньому насильству. Ми плануємо вводити й надалі такі спеціалізовані екіпажі. Вкотре закликаю тих, хто потерпає від насильства не мовчати про це», - сказав поліцейський.

За словами директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Наталія Кузяк, в області до вирішення проблеми насильства у сім’ї підходить комплексно.

«Ми були першою областю в Україні, яка закупила соціальну послугу із корекції поведінки кривдників. Щодо сьогоднішньої акції – висадки калинових кущів, дуже приємно, що нашу ініціативу підхопили інші міста. А щодо збільшення кількості звернень – це в першу чергу, збільшення рівня довіри до тих інституцій, які борються із насильством у сім’ї», - розповіла вона.

Якщо говорити про домашнє насильство за ознакою статі – 90% звернень надходять від жінок, 10% - це чоловіки та діти.

«З початком карантину представники служби у справах дітей, соціальних служб, ювенальної превенції обстежили усі родини, в які повернулись діти із патронатних сімей. Ми оминули ризики, які чатували на нас. Сьогоднішня акція - підтвердження того, що на Львівщині діє потужна команда, яка бореться із таким явищем. Від насилля не повинна потерпати жодна жінка, а тим паче дитина», - наголосив Володимир Лис, начальник Служби у справах дітей Львівської  області.

В межах акції заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень нагородив подяками голови ЛОДА Громадську організацію «Осоння» і Благодійний фонд «Назарет», та вручив цінний подарунок заступниці голови громадської організації «Центр «Жіночі перспективи» Марті Чумало.

Зазначимо, щорічна акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку:

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі.

Leopolis.news