logo
28/03
2 ...

Завтра в Жидачеві відкриють меморіальну дошку Герою України Тарасу Матвіїву

26-11-2020 16:221388

Завтра в Жидачеві відкриють меморіальну дошку Герою України Тарасу Матвіїву
Фото: ЛОДА

Завтра, 27 листопада, у Жидачеві відбудеться встановлення, освячення та відкриття меморіальної дошки Герою України Тарасу Матвіїву, який у липні цього року загинув у війні з Росією, рятуючи двох побратимів.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Пам’ятний знак у місті встановлять на школі, в якій вчився геройськи загиблий військовий.

Церемонія розпочнеться о 13.00 годині за адресою: м. Жидачів, вулиця Шкільна, 8.

До участі запрошені журналісти, представники обласної та місцевої влади, духовенство, офіцери та військовослужбовці 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила, до якої належав Тарас Матвіїв, представники Жидачівського районного військового комісаріату, а також його київські друзі з Пошукової ініціативи Майдану, громадськість міста та області, рідні і близькі Героя.

“Це перший пам’ятний знак Тарасу у просторі нашого міста. Однак громада сприйняла його смерть дуже боляче. Ми вже маємо кілька наступних ініціатив: перейменувати іменем Тараса Матвіїва одну з центральних вулиць, назвати на честь нього рідну йому школу, створити сквер загиблих на війні героїв Жидачівщини та мурал із зображенням Тараса на старому Народному домі”, - розповів волонтер, громадський діяч та друг Тараса Матвіїва Володимир Гаврон.

Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 на Волині, але з дитинства мешкав у Жидачеві Львівської області. Навчався у Жидачівській школі №1, закінчив факультет журналістики ЛНУ імені Івана Франка, був кореспондентом ТРК «Ера» (2011—2012) та телеканалу TVi (2012—2013), блогером у низці видань, зокрема, «Дивись.Інфо», LB.ua, «Львівська мануфактура новин».

Улітку 2015 року став добровольцем Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ», воював у Пісках. З 2015 року — депутат Жидачівської райради VII скликання. Організував низку військово-патріотичних вишколів «Лицар Удеча» та кілька років творив фестиваль “Удеч-фест на Івана Купала».

Активний учасник Революції гідності у складі 3-ї сотні Самооборони Майдану. Згодом став співкоординатором «Пошукової ініціативи» (організації, що розшукувала зниклих людей під час Революції гідності), членом ГО «Українська галицька асамблея», засновником ГО «Народний легіон», активістом руху «Стоп лісоцид».

У вересні 2018 року вступив на курси лідерства НАСВ ім. Петра Сагайдачного, де отримав військове звання молодшого лейтенанта. З грудня 2019 року проходив військову службу за контрактом на посаді командира взводу у 24 ОМБр. Виконував завдання на взводному опорному пункті «Сармат».

Загинув 10 липня 2020 року, під час ворожого мінометного обстрілу позицій Об'єднаних сил поблизу с. Троїцького Попаснянського району на Луганщині.

Після прощання у Києві на Майдані Незалежності та у Львові, похований в Жидачеві. Посмертно отримав звання Героя України та орден “Золота Зірка”.

Контактна особа: Володимир Гаврон, тел.: (097)2608678 .

Leopolis.news