logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
2 ...

У Норвегії збудували офісну будівлю, яка виробляє більше енергії, ніж їй потрібно (ФОТО)

29-11-2020 17:492809

У Норвегії збудували офісну будівлю, яка виробляє більше енергії, ніж їй потрібно (ФОТО)
Фото: platfor.ma

Snøhetta закінчила будувати вуглецево-негативну офісну будівлю – Powerhouse Telemark у місті Порсгрунн у Норвегії. Вона була спроектована так, аби виробити більше енергії, ніж може спожити протягом всього періоду існування.

Про це пише «Platfor.ma».

Кутова будівля теплоізольована, і має великий фотоелектричний навіс. Він покриває дах та фасад, що виходить на південь. Вироблятиме така система 256000 кіловат енергії щороку. Як повідомляє Snøhetta, це означатиме, що будівля виробляє достатньо відновлюваної енергії, щоб компенсувати вуглець, споживаний офісом протягом 60-річного періоду експлуатації, а також під час будівництва, знесення та виготовлення будівельних матеріалів.

Будівля Powerhouse була розроблена у відповідь на кліматичну кризу та внесок будівельної галузі у глобальні викиди вуглецю, з метою запропонувати «стійку модель майбутнього робочих просторів».

«Ми довели цією будівлею, що будівельна індустрія не має виправдання, щоб не будувати енергопозитивні будівлі. Всі системи, використані в цій будівлі, є на ринку», – розповідає співзновник компанії Кєтіл Тхедаль Торсен.

Powerhouse Telemark має одинадцять поверхів та вирізняється скошеним дахом, нахиленим під 24 градуси, та виразним 45-градусним вирізом на фасаді. Це також допомагає максимізувати кількість сонячної енергії, яку може зібрати фотоелектричний навіс, і створює всередині наповнені світлом простори.

Всередині будівлі знаходяться різні офісні приміщення, а також барна стійка, ресторан, зала для зустрічей в пентхаусі і тераса на даху. В офісі немає підвалу, щоб зменшити кількість використаного бетону. Серед матеріалів, які використали для інтер’єру, — місцеве дерево, гіпс та килимова плитка, 70% якої виготовили з перероблених рибальських сіток.

Leopolis.news