logo
24/04
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

У Львові пройшов літературний конкурс «У римах світлих оживає слово!»

30-11-2020 16:142168

У Львові пройшов літературний конкурс «У римах світлих оживає слово!»

У Львові відбувся третій міський літературний конкурс юних талантів «У римах світлих оживає слово!». Ініціатором цього творчого змагання стала Наталія Калиновська –  викладачка Національного університету «Львівська політехніка», відома поетка, членкиня Національної спілки письменників України, Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини» та Української асоціації письменників.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Проєкт письменниці втілено в життя за активної підтримки працівників бібліотеки на Городоцькій та сприяння ЦБС для дорослих м. Львова, яку очолює директорка Любов Цяпало. 

За словами Наталії Калиновської, проєкт вперше був започаткований як поетичний конкурс серед учнівської молоді Львова у 2018 році. В ньому взяли участь тридцять юних талантів та поціновувачів українського літературного слова. Їхні роботи оцінювало фахове журі, в складі якого були членкині Національної спілки письменників України Леся Бернакевич і Ліліана Косановська, члени Національної спілки журналістів України  Ігор Маршалок і Микола Сенейко та член Української асоціації письменників України Роман Голубович. 

Слід сказати, що члени журі та організатори були приємно вражені тематикою і змістом поетичних творів школярів та літературним рівнем. У 2018 році за пропозицією Наталії Калиновської, роботи переможців були надруковані в альманасі «Колиска роду». Його презентація відбулась на Пороховій вежі у рамках проведення ювілейного, 25-ого Міжнародного форуму видавців у місті Лева. 

Добра справа набула розвою. У 2019 році літературний конкурс проводився за двома номінаціями – «Поезія» і «Мала проза». Помірятись творчими силами виявили бажання п’ятдесят учнів Львівських гімназій та СЗШ. До нього також долучилися школярі  Пустомитівського району. 

Літературний доробок переможців за сприяння педагогині Наталії Петровської було надруковано у тематичних альманахах «Наша Батьківщина» і «Оберіг». Проєкт, відповідно, вдруге став учасником 26-ого Міжнародного форуму видавців у місті Лева за участі учнів Львівської академічної гімназії при НУ «Львівська політехніка».

Приємно відзначити, що у 2020 році, у складних умовах карантину, конкурс набрав обертів і проводився у чотирьох номінаціях: «Мала проза», «Публіцистика», «Казки» та «Поезія». І знову учні Львівської академічної гімназії, Гуманітарної гімназії ім. Олени Степанівни, Львівської класичної гімназії, СЗШ №77, СЗШ №20, СЗШ №68, СЗШ №60, СЗШ №20, СЗШ №36 та інших шкіл м. Львова подали свої творчі доробки.

«Щороку журі відзначало та нагороджувало переможців конкурсу «У римах світлих оживає слово», – сказала керівник мистецького проєкту Наталія Калиновська. – Загалом  їхні, а також творчі роботи учасників конкурсу побачили світ у п'яти альманахах: «Колиска роду», «Наша Батьківщина», «Оберіг», «Дивокрай», «Політ моїх думок». Це доволі вагомий доробок юних. А читачі довідались про їхні імена. І не без того, що завдяки участі у таких змаганнях хтось з них прославить рідну Львівщину та Україну. Дуже важливо зробити перший крок, виокремити талант і не дати йому загаснути. Над цим, – зазначила вона, – і працюємо».

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news