logo
18/04
17/04
16/04
15/04
13/04
2 ...

Опублікували результати українсько-норвезького освітнього проєкту, присвяченого інтеграції в держсистему

30-11-2020 15:411431

Опублікували результати українсько-норвезького освітнього проєкту, присвяченого інтеграції в держсистему
Фото: соцмережі

Міжнародний фонд соціальної адаптації опублікував результати проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS).

Про це повідомляє офіційний сайт Міносвіти.

Мета проєкту – професійна перепідготовка колишніх військових та членів їхніх сімей на цивільні спеціальності, що користуються попитом на ринку праці України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії за участю українських партнерів проєкту.

Головними виконавцями проекту є заклади освіти України й норвезький університет NORD, які організовують і здійснюють професійну перепідготовку учасників проєкту за обраними спеціальностями обсягом 500 академічних годин.

З початку реалізації проєкту було задіяно 39 українських міст та понад 20 закладів вищої освіти України, 14 громадських організацій.

Популярними спеціальностями є, зокрема:

  • енергозбереження, енергоефективність;
  • малий бізнес, менеджмент підприємницької діяльності;
  • організація пошуку й порятунку;
  • облік і аудит;
  • економічна безпека підприємницької діяльності;
  • інформаційні технології, візуальна реклама, англійська мова;
  • муніципальне адміністрування;

З жовтня 2003 року до липня 2020 року кількість випускників проєкту становить понад 11 тис. осіб.

У результаті виконання завдань курсової перепідготовки випускники отримують три документи: свідоцтво про професійну перепідготовку державного зразка (від навчального закладу України), спільний сертифікат університету NORD та українського навчального закладу, спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.

Завдяки проєкту «Україна-Норвегія» у 2014 році створено, а у 2016 році розширено Норвезько-Український університетський альянс. До його складу увійшли 16 університетів (15 українських та норвезьких NORD Університет).

У 2017–2019 роках здійснено співфінансування проєкту від місцевих державних установ та інших організацій у вигляді надання грантів випускникам проєкту на реалізацію бізнес-проєктів загальною сумою 1 млн 51 тис. 250 грн (Одеська, Миколаївська, Івано-Франківська, Закарпатська та Львівська області).

Проєкт на 2020-2022 років має на меті продовжити забезпечувати ефективне впровадження моделі професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей у державну систему України.

Проєкт є соціальним. Участь у ньому – безкоштовна.

Завдання проєкту:

Підвищення кваліфікації співробітників громадських організацій, регіональних представників Міністерства у справах ветеранів України та місцевої влади в питаннях професійної та соціальної адаптації військовослужбовців, ветеранів війни та членів їхніх сімей і сімей загиблих.

Професійна перепідготовка військовослужбовців, ветеранів війни та членів їхніх сімей і сімей загиблих за узгодженими спеціальностями і в узгодженому обсязі.

Соціальна адаптація військовослужбовців, ветеранів війни та членів їхніх сімей і сімей загиблих і сприяння в працевлаштуванні.

Довідково.

Проєкт здійснюється на підставі Договору UKR-20/002 (NUPASS), укладеного між NORD університетом (Норвегія) і Міжнародним благодійним фондом «Міжнародний фонд соціальної адаптації» (Україна). За умовами Договору весь період виконання проєкту розділений на семестри (весняний та осінній). Усі додаткові заходи з психологічної та правової адаптації, сприяння в працевлаштуванні або відкритті власного бізнесу, організовуються партнерами проєкту протягом навчальних семестрів. Географія виконання проєкту визначається норвезьким і українським організаторами посеместрово залежно від реальної затребуваності цього виду діяльності, готовності університетів і організацій України виконувати умови проєкту на високому рівні в межах обумовленого фінансування. 

Нагадаємо, триває узгодження позицій для започаткування спільного проєкту МОН та МБРР щодо вдосконалення вищої освіти України.

Leopolis.news