logo
25/04
24/04
23/04
2 ...

АМУ розробила Практичний посібник з питань передачі державних сільгоспземель у комунальну власність

01-12-2020 15:421942

АМУ розробила Практичний посібник з питань передачі державних сільгоспземель у комунальну власність
Фото: news.dtkt.ua

Після Указу президента про передачу сільськогосподарських земель громадам і постанови Уряду, яка запускає механізм повноцінної передачі з державної у комунальну власність земель сільськогосподарського призначення всім без виключення територіальним громадам, для громад стало актуальним здійснити процедуру отримання своїх земель. 

Про це повідомляє Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

Щоби допомогти їм у цьому, Асоціація міст України спільно з Держгеокадастром розробила Практичний посібник з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність.

Як сказав під час презентації посібника  виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, Асоціація міст України брала активну участь у підготовці законопроєкту №2194, реалізація якого вирішить низку проблем у сфері земельних відносин. За розрахунками АМУ, до кінця поточного року, в крайньому випадку на початку наступного року, механізм передачі земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність має бути повністю реалізований. 

Своєю чергою перший заступник Голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко зауважив, що з моменту проголошення Незалежності України землі комунальної власності перебувають у статусі «сироти». Хоча у 1996 році право комунальної власності отримало Конституційне закріплення, лише у 2013 році з’явився механізм передачі земельної ділянки у комунальну власність. І тільки недавно передача земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність стала пріоритетною і набула масштабності.

«Без передачі земель з державної у комунальну власність територіальні громади не матимуть необхідних ресурсів для здійснення покладених на них обов’язків. Тому Держгеокадастру важливо, щоб землі, які були відібрані у громад, повернулися до них», -- сказав А.Мірошниченко.

Він також зазначив, що планується передати у комунальну власність близько 2 млн га.

Посібник можна завантажити на офіційному сайті Асоціації міст України за адресою:

 https://www.auc.org.ua/sites/default/files/library/posibnyk2amu_zemlyaweb.pdf

За словами Олександра Слобожана, посібник містить контакти Регіональних відділень АМУ, консультанти яких готові надати допомогу з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність .

Leopolis.news