logo
28/03
27/03
2 ...

«Львівтеплоенерго» завершує проект модернізації централізованого теплопостачання за кредитні кошти

03-12-2020 11:369895

«Львівтеплоенерго» завершує проект модернізації централізованого теплопостачання за кредитні кошти

У 2013 році ЛМКП «Львівтеплоенерго» уклало договір з Європейським банком реконструкції та розвитку для реалізації проекту Реконструкції централізованого теплопостачання міста Львова. Як виконується проект, що уже зроблено та що залишилось виконати для Leopolis.news розповів Сергій Клименко, заступник директора ЛМКП «Львівтеплоенерго» з питань реалізації проекту ЄБРР.

 

 

Метою проекту є модернізація системи централізованого теплопостачання, яка перебуває у власності міста, яка утримується та обслуговується ЛМКП «Львівтеплоенерго».

Загальна вартість проекту реконструкції централізованого теплопостачання - 38,8 мільйонів євро. Зокрема кредитні кошти від ЄБРР - 20 млн євро, гранд від E5PFund становить 10 млн євро, фінансування та технічна співпраця з фондом SIDA – 1,2 млн євро, а також місцевий внесок у розмірі 7,6 мільйонів євро.

«Проект складається не лише з кредитних, але із грантових коштів та місцевого внеску. Зокрема грантові кошти, перекривають відсотки по кредиту», зазначає Сергій Клименко.

Зокрема проект складається з пяти компонентів. Перший компонент, а саме реконструкція магістральних теплових мереж, був завершений у жовтні 2016 року.

«Перший компонент проекту, реконструкція магістральних мереж, фінансувався за рахунок кредитних коштів, у розмірі 1 млн 718 тис. євро. Другий компонент, реконструкція розподільчих мереж, обійшовся у 5 млн євро замість передбачених 3 млн євро, проте зазначу що він фінансувався не за кредитні чи грантові кошти, а за кошти міста, завершили його ми у 2017 році.  Третій компонент – створення системи диспетчеризації та контролю на нашому комунальному підприємстві «Львівтеплоенерго», його вартість становила 1 млн 100 тис. євро, з котрих 918,5 тисяч євро становили кредитні кошти», зазначив заступник директора ЛМКП «Львівтелпоенерго».

Договір на проведення робіт по створенню системи диспетчеризації був підписаний у 2016 році, а на кінець 2019 року проект був завершений на 95%, до кінця квітня поточного року підприємство проводило гарантійні випробування.

«Ми об’єднали в єдину мережу всі наші об’єкти генерації теплової енергії. На момент реалізації проекту туди входили 124 об’єкти. Цей список постійно доповнюється, і на сьогодні туди додано іще 76 об’єктів. Зокрема на кожному об’єкті теплової генерації встановлюється певна кількість датчиків, котрі контролюють численні показники та передають їх на центральний диспетчерський пункт», - розповів Сергій Клименко.

Окрім того, підприємство придбало серверне обладнання, та програмне забезпечення, завдяки якому служба диспетчеризації бачить поточний стан всіх об’єктів. Відтак, якщо десь трапляється аварійна ситуація, або відхилення параметрів від нормативних, відразу подається сигнал диспетчеру.

«Однією з проблем які бувають, є прориви на тепломережах. Раніше якщо ставався прорив, нам доводилось витрачати декілька годин на пошук точки витоку де сталася аварія. На сьогодні, ми це бачимо відразу. До системи диспетчеризації входить контроль системи витоку, відтак за декілька хвилин аварійна служба знає де відбулась аварія, та не витрачає зайвий час на пошуки. На реалізацію проекту використано 1,1 млн євро, її окупність становить близько 3-х років. Зазначу, що система частково працювала у минулому році, та вже успішно працює у цьому опалювальному сезоні», розповів Сергій Клименко.

Четвертий компонент є основним у проекті, він полягає у встановлені індивідуальних теплових пунктів у Сихівському районі. Загальна вартість цього компоненту становить 11,1 млн євро, з котрих 10 мільйонів євро становлять грантові кошти.

Контракт по встановленню ІТП був підписаний у 2017 році. На сьогодні, на підприємстві готові 188 індивідуальних теплові пункти, з котрих 76 об’єктів уже запущено в експлуатацію з початку опалювального сезону.

«Ми запустили ІТП у 76 будинків, серед котрих декілька обєктів соціальної інфраструктури, а саме садочки та школи. Це дозволило нам вивести з експлуатації два центральних теплових пункти. В нас вже відбувається певна економія. Зокрема перехід з чотиритрубної на двотрубну систему, автоматичне регулювання, тощо», - Сергій Клименко

Варто зазначити, комунальне підприємство уклало угоду з Латвійським підрядником з АВ «Axis Industries» на виконання робіт проекту «Постачання і монтаж індивідуальних теплових пунктів». На сьогодні ввезено та встановлено 314 ІТП. Підприємство планує до кінця опалювального сезону завершити всі монтажні роботи.

«До кінця опалювального сезону ми плануємо завершити всі монтажні роботи. Нажаль, пусконалагоджувальні роботи, по технічним причинам ми зможемо завершити лише з початком опалювального сезону 2021 року, так як не можливо відключити населення від подачі тепла у період опалювального сезону. Завершити компонент плануємо до кінця наступного року», - Сергій Клименко

Вартість проекту становила 11,1 млн євро, з котрих 10 мільйонів грантові кошти та 1 млн 160 тис євро кредитні кошти. На сьогодні кредитні кошти використані у розмірі 1 млн 130 тис євро, тобто підрядній організації залишилось отримати ще 30 тис. євро.

Пятим компонентом проекту є будівництво когенераційного енергоблоку на біомасі. Основна сума кредитних коштів йде саме на цей обєкт, а саме 16,2 мільйони євро кредитних коштів та місцевий внесок.

«Наразі у нас триває тендерна процедура, за правилами ЄБРР відбулась предкваліфікація. Зараз стадія технічного етапу тендеру. Після предкваліфікації залишилось три учасники. Фізично підписати контракт ми зможемо лише у червні наступного року. Вибірка по цьому ще не проводилась, відтак коштів на цей компонент ми ще не використовували. Реалізація триватиме два роки після підписання договору»,- пояснює заступник директора ЛМКП «Львівтелпоенерго».

Всі вище згадані компоненти та їх реалізація в кінцевому результаті приведе до економії як для споживачів, так і для міста. Зокрема споживачі будуть мати можливість контролювати кількість спожитого тепла.

«Внаслідок модернізації системи централізованого теплопостачання відбуватиметься економія в системі теплопостачання, а це кілометри теплотрас котрі йшли від центрального теплового пункту до будинку. Раніше йшло чотири труби, дві на опалення та дві на гарячу воду, задля того щоб була циркуляція. При переході на ІТП, труби гарячої води глушаться. Весь теплоносій відбирається з тих мереж які йшли лише на опалення. Тобто, за рахунок меншої протяжності тепломереж - менші тепловтрати», розповідає Сергій Клименко

Одним з головних факторів економії для кінцевого споживача стане можливість самостійно регулювати подачу тепла в конкретному будинку представником ОСББ чи управляючої компанії.

«Ми надаємо можливість будинкам самим регулювати температуру. До прикладу, на фасаді будинку стоїть датчик, окрім того що ТЕЦ регулює теплоподачу в глобальному масштабі, в середині кожного будинку є можливість регулювати температуру в конкретному будинку. Кожен голова ОСББ має можливість, і вже не один десяток звернулося до нас, з питанням регулювання температури. Ми автоматично, дистанційно, через систему диспетчеризації понижуємо температуру на їх індивідуальному тепловому пункті. Відтак це дає можливість самостійно контролювати температуру теплопостачання у своєму будинку», Сергій Клименко

Окрім того, підприємство планує провести нараду із головами ОСББ у Сихівському районі, та обговорити можливість надання їм самостійно через інтернет, можливість спостерігати та контролювати свій індивідуальний тепловий пункт. Зокрема у мешканців буде можливість контролювати теплоспоживання, та проводити енергоефективні заходи які відбувають на ІТП.

Бобра МАРІЯ, для Leopolis.news