logo
28/03
2 ...

У Франції розпочали будівництво катерів для українських прикордонників

03-12-2020 21:521384

У Франції розпочали будівництво катерів для українських прикордонників
Фото: МВС

Реалізація українсько-французького рамкового договору з посилення системи морської безпеки та охорони кордону України переходить в практичну площину.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє офіційний сайт МВС.

«Розпочалось будівництво катерів для Державної прикордонної служби. Корпуси вже готові на 30-50%. За 3 роки українські прикордонники отримають 20 суден для охорони кордону, операцій спостереження та протидії ДРГ: 5 з них буде виготовлено в Україні», - заявив Арсен Аваков.  

Зараз сторони фактично переходять до практичної роботи з будівництва катерів, які вкрай потрібні Морській охороні для забезпечення інтересів держави і суспільства на морі у Азово-Чорноморському басейні. Очікується, що вже на початку весни 2021 року група українських експертів відбуде у французьке місто Ле-Сабль-д’Олон для забезпечення постійного зворотного зв’язку та безперервності процесу побудови катерів.

Українські та французька сторона обговорюють можливість комплектування майбутніх прикордонних катерів певним обладнанням та іншими засобами, необхідними для охорони морських рубежів.  Крім того, наразі обговорюються питання навчання технічного персоналу та команд катерів, технічної підтримки і післяпродажного обслуговування тощо. 
Нагадаємо, що 22 липня 2020 року у Миколаєві на території суднобудівно-судноремонтного заводу «Нібулон» підписано контракт щодо реалізації українсько-французького проєкту посилення системи морської безпеки та охорони кордону України. 

В рамках реалізації проєкту Україна отримає сучасні катери для захисту державного кордону, здобуде сучасні технології в будівництві кораблів. Що в подальшому дозволить  самостійно обслуговувати корабельно-катерний склад та розвивати власне виробництво.
Загалом  проєкт передбачає протягом трьох років будівництво і отримання Держприкордонслужбою України 20 найсучасніших патрульних катерів, чверть з замовлення буде виконано вітчизняним суднобудівним підприємством за французькими технологіями. Французька компанія ОСЕА обрала українським партнером суднобудівне підприємство «Нібулон».

Leopolis.news