logo
28/03
2 ...

Реконструкція трамвайного депо триває в межах нової кредитної угоди з ЄБРР – Львівелектротранс

04-12-2020 14:392578

Реконструкція трамвайного депо триває в межах нової кредитної угоди з ЄБРР – Львівелектротранс

ЛКП «Львівелектротранс» не зуміло повернути кредитні кошти, котрі були сплачені компанії ТОВ «Аеровент», що не виконала умови договору. Натомість реконструкція будівлі профілакторію в трамвайному депо ЛКП «Львівелектротранс» отримала другий шанс, та роботи на об’єкті активно тривають. 

У 2016 році ЛКП «Львівелектротранс» уклало угоду з ТОВ «Аеровент» для виконання робіт по об’єкту «Реконструкція будівлі профілакторію із котельнею, побутовими та адміністративними приміщеннями в трамвайному депо №2 ЛКП «Львівелектротранс» по вул. Промисловій 29».

Контракт був укладений в рамках реалізації проєкту, із залученням кредитних коштів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку та за його погодженням. Загальна вартість робіт за контрактом склала 1 274,9 тис. євро.

Згідно з умовами контракту Замовником надається гарантія виконання робіт на суму 254,9 тис. євро, що складає 20% від вартості контракту протягом 28 днів.

В червні 2016 року ТОВ «Аеровент» перераховано за контрактом кошти у розмірі 254,9 тис. євро.

Водночас підприємство не виконало умови контракту, то кошти ЛКП «Львівелектротранс» не повернуто. Комунальне підприємство у свою чергу розірвало контракт із підрядником.

«Підрядник не виконував свої зобов’язання, протягом пів року інженер робив відповідні повідомлення про усунення недоліків на об’єкті. Підрядник, незважаючи на те, що обіцяв виправити недоліки, жодного виправлення не виконував. Всі сторони зрозуміли, що цей виконавець недоброчесний, та не може виконати свої зобов’язання. Відповідно, почалась процедура розірвання контракту, яка була погоджена всіма сторонами, у тому числі технічним наглядом, котрий ведеться французькою компанією та ЄБРР», – зазначила Ірина Іванишин, керівник проєктів МФО ЛКП «Львівелектротранс».

«ЛКП «Львівелектротранс» не звернулося з позовом до суду з метою врегулювання питання щодо стягнення з ТОВ «Аеровент» сплаченого авансу. Також, згідно укладеного договору, комунальному підприємству передбачено відшкодування збитків через затримку виконання робіт з розрахунку 0,2% за кожен календарний день, проте, до аудиту не надано документів про вжиття підприємством заходів щодо застосування цієї норми контракту», – зазначається у звіті.

Варто зазначити, комунальне підприємство звернулось з вимогою про виплату банківської гарантії до ПАТ «Приватбанк» в розмірі сплаченого внеску.

Відповідно до банківської процедури, відбувається виплата банківської гарантії, першочергово тому, що це є безвідклична гарантія, яка дає можливість замовнику забрати свої кошти у випадку невиконання підрядником зобов’язань. Банк котрий надавав гарантію, а саме Приватбанк, погодився на виплату.

«З невідомих причин компанія-підрядник почала блокувати це рішення. Банк повинен був розпочати виплату коштів, проте, нам відмовили у зв’язку з забороною через судову справу. Відповідну справу ми виграли. В подальшому Приватбанк відповів нам те, що НБУ заборонив вчиняти будь-які дії через внутрішню постанову, оскільки визнали компанію- підрядника (ред.-ТОВ «Аеровент») пов’язаною особою з колишнім власником Приватбанку, про що ми також не були повідомлені», – зазначає Ірина Іванишин.

Банк відмовив підприємству у відшкодуванні коштів, на що ЛКП «Львівелектротранс» подало позов до суду про стягнення коштів за банківською гарантією в сумі 254,0 тис. євро. Справи розглядались господарськими судами неодноразово, за результатами яких підприємству у задоволені позову відмовлено.

Кінцеве рішення у цій справі прийнято Верховним Судом, за касаційною скаргою ЛКП «Львівелектротранс». «Відповідно до висновків Верховного Суду за результатами розгляду касаційної скарги суд дійшов висновку, що оскаржувані ЛКП «Львівелектротранс» рішення судів перших інстанцій та постанова апеляційного суду є законними та обґрунтованими, а касаційна скарга не підлягає задоволенню», – зазначається у звіті.

«Ми розуміли, що у нас є всі шанси виграти справу, оскільки так повинно бути за Законом, відтак ми подали позов проти Приватбанку у зв’язку з невиконанням своїх зобов’язань з їхньої сторони. Справа дійшла до Верховного Суду, та у листопаді 2019 року нам було відмовлено у позовах. Ми як комунальне підприємство, та ЄБРР були дуже здивовані таким рішенням суддів. Було дуже несподівано те, що цю справу суди зробили програшною. Я вважаю – це великий прецедент, негативний для України, майбутніх проєктів та банківських гарантій», – додала Ірина Іванишин.

Таким чином, комунальному підприємству у виплаті банківської гарантії на погашення авансу відмовлено, а претензійно-позовну роботу щодо стягнення вказаної заборгованості з ТОВ «Аеровент» не проводили.

Як зазначає керівниця проєктів МФО ЛКП «Львівелектотрансу», опираючись на негативний досвід, комунальне підприємство у нових проєктах та договорах прописують більш жорсткіші умови для банків.

Вартість фактично виконаних робіт по об’єкту, з врахуванням дотриманих робіт та поставленого обладнання за мінусом сум, котрі мають бути утримані з підрядника, становить 145,5 тис. євро.

Окрім того, підприємству у зв’язку із позовами до ПАТ «Приватбанк» щодо стягнення банківської гарантії, юридичні послуги та судові витрати обійшлись у 1,38 млн гривень.

На даний момент, роботи на об’єкті проводить Львівська компанія ТОВ «Вір-Західбуд». Підприємство виконало уже 30% робіт, повне виконання договору заплановане на серпень 2021 року.

«Ми можемо сказати  що динаміка будівництва дуже позитивна, завершення робіт заплановано на серпень наступного року. Проте зазначимо, підрядник обіцяє завершити всі роботи швидше. Кожного тижня у нас відбуваються наради, в тому числі на об’єкті. Ми бачимо на власні очі динаміку роботи, а також ми впевнені, що підрядник є добросовісним та завершить роботи вчасно», – Ірина Іванишин

Варто зазначити, 254 тис. євро, котрі були перераховані першому підряднику, дофінансовує ЄБРР.

«Цей проєкт реалізовується в рамках нового кредитного проєкту. Попередній договір закрили, та був укладений новий договір. ЄБРР переглянув суму кредиту та дофінансовує проєкт», – зазначає Ірина Іванишин.

Марія БОБРА, для Leopolis.news