logo
20/04
19/04
2 ...

Львів та область – лідер серед регіонів України з реалізації програми енергоефективності

04-12-2020 16:181630

 Львів та область – лідер серед регіонів України з реалізації програми енергоефективності

Сьогодні фахівці ДУ «Фонд енергоефективності» спільно з представниками Львівської міської ради та послом ЄС в Україні оглянуть будинки, що брали участь у програмі «Енергодім» у Львові. Йдеться про багатоповерхівки, які провели утеплення та енергомодернізацію, на вул. Пулюя, 9 та Антонича, 26 і 32. 

Як зауважила під час брифінгу для ЗМІ директорка Фонду Юлія Головатюк-Унгуряну, місто — стабільно на передових позиціях у напрямі енергомодернізації в Україні, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Сьогодні ми відвідаємо об'єкти, які завершені або завершуються у Львові за програмою „Енергодім“. Це будинок ОСББ на вул. Пулюя, 9, а також 2 будинки ОСББ на Сихові - „Антонича, 32“ та „Антонича, 26“. У межах цієї програми ми надаємо гранти на утеплення та енергомодернізацію багатоповерхівок. У результаті мешканці та ОСББ отримують не лише комфорт у помешканнях, а й економію на споживання енергоресурсів у розмірі 50%. А Фонд енергоефективності допомагає тим, що надає гранти в розмірі до 70%», — зазначила Юлія Головатюк-Унгуряну.

За її словами, долучаючись до цієї та інших програм, спрямованих на енергоефективність, будь-хто може зробити свій внесок у збереження екології. «Нам дуже приємно, що влада Львова також надає фінансову та організаційну підтримку ОСББ в енергомодернізації. Сподіваємось, що ті об'єкти, які ми сьогодні відвідаємо, стануть натхненням для їхніх сусідів та громадян по всій Україні. Ми всі можемо зробити свій внесок у зменшення кількості викидів CO2, подбати про екологію», — додала фахівчиня.

Як зазначив надзвичайний і повноважний посол Європейського Союзу, голова представництва ЄС в Україні Маасікас Маті, сьогодні енергоефективність — це не просто комфорт, це — необхідність. «Програма „Енергодім“ отримала початок рік тому спільно з Фондом енергоефективності. Ми отримали близько 270 заявок, і їхня кількість збільшується щотижня. Нагадаю, Львів є учасником Угоди мерів і одним із її найактивніших учасників та реалізаторів. Це доводить, знову ж таки, що Львів є лідером в Україні. Модернізація інфраструктури відбувається тут у сталий та безпечний для довкілля спосіб. Дякую нашим німецьким партнерам та Львівській міській раді. Енергоефективність — це незалежність», — відзначив він.

Зазначимо, що за 5 останніх років 189 ОСББ та ЖБК Львова загалом вдалося залучити 140,99 млн грн на заходи з енергозбереження у межах різних програм. Відтак, було укладено було 247 кредитних договорів.

«Кожен будинок потребує інвестицій. Десь треба ліфт поміняти, десь — із дахом чи мережами лад навести. І ми маємо дуже багато програм у місті, які фінансово допомагають мешканцям це зробити. Так, наша міська кредитна програма „Теплий дім“ компенсовує людям велику частину витрат за утеплення будинку, держава долучається. А в результаті мешканці отримують на 50% менші суми в платіжках за опалення, аніж було рік до того. Це комфорт проживання, кращої альтернативи тому, аби взяти все в свої руки, немає. А ОСББ окупить цей кредит уже за два роки. Я це вітаю і підтримую. І особливо дякую нашим міжнародним партнерам та Фонду енергоефективності за сприяння», — зазначає міський голова Львова Андрій Садовий.

Умови «теплих» кредитів:

  • відшкодування 30% тіла кредиту;
  • максимальна сума відшкодування 400 тис. грн (з 01.01.2021 — 1 млн грн);
  • відраховується від вартості робіт та матеріалів;
  • програма працює з програмою «Енергодім» Фонду енергоефективності.

За допомогою «теплих» кредитів, ОСББ та ЖБК Львова замінювали вікна та двері у місцях загального користування, встановлювали ІТП, виконували капітальний ремонт інженерних мереж, модернізували систему освітлення, здійснювали термомодернізацію (утеплення) будинків та інше. З переліком будинків, у яких було проведено термомодернізацію у 2015−2019 роках, можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року ЛМР та ДУ «Фонд Енергоефективності» уклали меморандум про співпрацю під час Х Всеукраїнського форуму ОСББ у Львові. Так, у місті вже реалізували 2 ініціативи за умовами проєкту «Перші ластівки», іще в 5 ОСББ проводять роботи в межах програми «Енергодім». Серед «перших ластівок» — ОСББ «Стрийська 75» та «Повітряна 92».

У 2021 році у програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності планують взяти участь 14 ОСББ, які зараз у процесі проведення енергоаудитів та виготовлення ПКД.

Довідка

На програму «Енергодім», станом на сьогодні, подано 206 заявок на орієнтовну суму 1,3 млрд грн (з них у Львові - на 30,3 млн грн, що реалізуються у 2020 році). Є 2 пакети для участі в програмі Пакет, А (легкий) та Пакет Б (комплексний).

Обов’язкові заходи:

Пакет, А (легкий) передбачає встановлення ІТП з можливістю додатково провести балансування системи опалення та замінити вікна на енергоефективні. Розмір гранту — 40−60%;

Пакет Б (комплексний) — утеплення огороджувальних конструкцій та заходи пакету А. Розмір гранту — 50−70%

Грант — це часткове відшкодування витрат, що сплачує ОСББ в процесі реалізації таких заходів:

  • проведення енергетичного аудиту;
  • розробка проектної документації та її експертизи (в тому числі обстеження об'єкту (будівлі);
  • впровадження Заходів з енергоефективності, що включає вартість робіт (послуг), обладнання та матеріалів;
  • послуги з технічного та авторського нагляду;
  • сертифікація енергетичної ефективності будівлі після реалізації Проекту;
  • обстеження інженерних систем будівлі, на яких здійснено заходи із забезпечення (підвищення рівня) енергетичної ефективності під час реалізації проекту.

Участь у реалізації програми «Енергодім» беруть банки АТ «Укргазбанк» та ПАТ «Кредобанк»

Leopolis.news