logo
18/04
17/04
16/04
2 ...

В Україні скасували низку валютних обмежень

02-07-2019 16:241840

В Україні скасували низку валютних обмежень
Фото: Цензор.НЕТ

Нацбанк скасував низку адміністративних обмежень, які створювали незручності українським компаніям, іноземним інвесторам та дипломатичним представництвам.

Про це повідомляє прес-служба НБУ в Facebook.

Зокрема, йдеться про такі зміни:

Скасовується ліміт на фінансування власних закордонних представництв та інших відокремлених підрозділів українського бізнесу.

«Раніше переказ коштів іноземним філіям обмежувався загальним лімітом для юридичних осіб на інвестування за кордон у 2 млн євро на рік», - нагадали в центробанку.

Спрощується реінвестування доходів іноземних інвесторів від операцій із українськими цінними паперами.

«Нерезидентам дозволено переказувати кошти, отримані за цінними паперами, що обліковуються в іноземному банку-депозитарії, з коррахунку цієї установи одразу на власний рахунок в Україні. Це дозволить інвесторам уникати додаткових витрат на конвертацію валют», - пояснили в Нацбанку.

Скасовується заборона розрахунків у готівковій іноземній валюті для оплати консульських зборів за легалізацію товаросупровідних документів у дипломатичних представництвах або консульських установах країн, які не приєдналися до Гаазької конвенції від 5 жовтня 1961 року.

«До таких країн належать Алжир, Афганістан, В’єтнам, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Ірак, Іран, Камерун, Канада, Катар, Кувейт, Ліван, ОАЕ, Саудівська Аравія, Сирія, Судан, Таїланд, Уругвай», – зазначили у НБУ.

Перелік трансакцій, які дозволяється проводити в іноземній валюті на території України, доповнено операціями між фінансовою установою та Кабінетом Міністрів України в межах міжнародних договорів про кредити, гранти, позики. Це знизить валютні ризики держави під час здійснення таких операцій. 

Удосконалено ризик-орієнтований нагляд банків у частині перевірок іноземних банків-контрагентів, перерахування яким здійснюють українські компанії. 

«Відтепер банки самостійно на підставі інформації з публічних джерел визначатимуть ступінь ризику іноземних банків-контрагентів за валютною операцією. Раніше вони використовували для цього перелік, наданий Національним банком на підставі інформації Державної служби фінансового моніторингу», – повідомляють у НБУ.