logo
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
26/01
17/01
11/01
23/12
15/12
2 ...

Пікуй, Магура-Лімнянська, Парашка: гірський рятувальник розповів, як підготувати похід в зимові Карпати

11-12-2020 16:484801

Пікуй, Магура-Лімнянська, Парашка: гірський рятувальник розповів, як підготувати похід в зимові Карпати
Фото: ЛОДА

11 грудня – Міжнародний День гір. Щороку кількість мандрівників, які вирушають у зимові гірські походи, зростає. Така статистика тішить, проте слід пам’ятати про безпеку в зимових горах.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

За словами заступника керівника громадської рятувальної служби ГОРС Володимира Яворівського, люди не «підкорюють» вершини, а просто гори інколи дозволяють подивитись на себе ближче.

«Перед сходженням потрібно зареєструватись в рятувальній службі. Це полегшить роботу рятувальникам в разі надзвичайної ситуації і турист отримає інформацію про стан маршруту, прогноз погоди та інші важливі речі, - зазначає досвідчений гірський рятувальник Володимир Яворівський. - Зимові сходження вимагають більшої підготовки, ніж літні мандрівки. Це і фізична витривалість, професійне екіпірування, навігація, запас їжі, аптечка, пальник, ліхтарик та зв'язок.

Окрім цього важливим є лавинний датчик, зонд і лопата. Наявність цього реманенту допоможе подорожувати безпечно тільки у випадку наявності необхідних знань і навичок. До речі, на горі Високий Верх біля Славська, задокументована перша смерть в Україні під лавиною. Тому рекомендую проходити навчання з лавинної безпеки та тренуватися з туристичними та альпіністськими клубами і організаціями».

Початківцям бажано взяти з собою гірського провідника, а також варто починати з одноденних сходжень. На території Львівщини це може бути Парашка, Ільза, Лопата, Пікуй чи Магура-Лімнянська. Всі перелічені гори мають ознаковані шляхи.

Восени на найвищу гору Старосамбірщини - Магуру-Лімнянську (1022 м) проклали маршрут «Грозова брама». Його протяжність - 2 км. Сходження триває від 1,5 до 2 годин. Старт - від села Грозьова. Інфраструктуру туристичного шляху доповнюють два відпочинкові осередки, реалізовані у 2020 році. Це відпочинкова зона на березі р. Мшанка та туристичний притулок, який розташований безпосередньо біля підніжжя Магури-Лімнянської, розрахований на ночівлю для 6 осіб. Це територія Верхньодністровських Бескидів.

Гора Парашка - найвища вершина Сколівських Бескидів. Її висота становить 1268 метрів над рівнем моря. З Парашки гарно проглядаються навколишні краєвиди. Маршрут на гору починається з міста Сколе (10 км довжиною і 800 м угору). Він хоч і одноденний, але не такий простий як може видатись, на перший погляд.

Маршрут на гору Лопата складає довжину 8,5 кілометрів та набір висоти близько 800 метрів. Починається туристичний шлях в місті Сколе в урочищі «Павлів потік». На території поруч з озером облаштована рекреаційна зона для відпочинку. Підйом на вершину Лопати триває близько 3 годин. З гори добре видно північні рівнинні краєвиди й Карпати з боку Івано-Франківщини.

Туристичний маршрут під № 5001 заведе на гору Ільза. Його особливість полягає в поєднанні двох видів туризму: пішого та лижного, який називають скітур. Це два в одному – зимові мандри та гірськолижний відпочинок.

Протяжність усього шляху становить 8,7 км та проходить за маршрутом: смт. Славське – г. Ільза – с. Волосянка. На горі функціонує база відпочинку «Ільз».

Пікуй з висотою 1408 м - найвища вершина Львівської області. Вона розташована на межі Львівської й Закарпатської областей.

Є декілька маршрутів, якими зазвичай піднімаються на гору. Один з найзручніших починається з Великого Гусного на Турківщині.

Гору Пікуй місцеві часом називають Гуслями. З такою назвою пов’язана легенда. Місцевий скрипаль Павло закохався і хотів засватати дівчину Даялу, що мешкала у хатині на гірському хребті. Дівчина усім відмовляла, але Павлові дала шанс за умови, що він зіграє їй вночі на гуслях, тобто скрипці. Хлопець дівчини так і не дочекався, з горя піднявся на вершину, де заснув і замерз. Люди його знайшли, а Даялу прокляли. Заміж дівчина так і не вийшла, а стала ворожкою. Кажуть, дотепер вона гуляє горами, сумуючи за втраченим коханням.

Заступник начальника туризму та курортів облдержадміністрації Тарас Лозинський бажає всім яскравих та безпечних мандрівок.

«Якщо говоримо про зимовий відпочинковий сезон 2020-2021, то найперше маємо виходити з наших реалій пандемії коронавірусу – зараз ми в «помаранчевій» зоні, а з 8 січня по 24 буде «червона». Маємо зважати на обмеження і завжди виходити з того, що здоров’я і безпека – найважливіше. Слід зазначити, що організація мандрівок в гори здійснюється на відкритому повітрі невеликими групами, відтак такі мандрівки будуть доступні для усіх бажаючих і що важливо без порушення карантинних обмежень», - наголошує Тарас Лозинський.

Leopolis.news