logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

В Україні запустили онлайн-калькулятор «чесної платіжки» для розрахунку ціни на тепло і воду

03-07-2019 11:342111

В Україні запустили онлайн-калькулятор «чесної платіжки» для розрахунку ціни на тепло і воду
Фото: УНІАН

Українці зможуть дізнатися, чи справедлива вартість тепла і гарячої води в кожному з регіонів за допомогою онлайн-калькулятора розрахунку «чесної платіжки».

Онлайн-калькулятор запустило Міністерство юстиції України, передає прес-служба відомства.

«Тепер громадяни зможуть самостійно вирахувати, скільки вони мають сплачувати за тепло та гарячу воду. На сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції з’явився калькулятор розрахунку чесної платіжки, скориставшись яким, можна дізнатися, чи справедливою є вартість тепла та гарячої води у кожному з регіонів», - каже міністр юстиції Павло Петренко. 

За його словами, через непрозорість формування тарифів, бездарність чиновників і корумпованість підприємств-постачальників на місцях, вартість опалення в різних областях України кардинально відрізняється.

«І це при тому, що вартість газу для всіх однакова. Наприклад, у Чернівцях вартість гігакалорії тепла становить – 1200 грн, тоді як у Чернігові, Рівному та Луганську – перевищує 1700 грн. Тому 26 червня була прийнята постанова Уряду про встановлення граничних цін на тепло», - зазначив Петренко. Так, згідно з постановою, вартість 1 гігакалорії тепла в містах обласного значення не має перевищувати економічно обґрунтованого значення, яке становить 1400 грн, вартість гарячої води - 83 грн за кубометр в квартирах з сушарками для рушників і 75 грн - без них. «За підрахунками, в середньому вартість опалення й гарячої води має знизитися на 14%, а в окремих містах-рекордсменах тарифи на опалення впадуть на 40%», - наголошує міністр.

Глава Мін’юсту також повідомив, що за дорученням голови уряду до 15 липня Міністерство юстиції оприлюднить повний перелік всіх постачальників комунальних послуг з докладним описом того, хто цими підприємствами керує і хто є їхніми реальними власниками.

Leopolis.news