logo
16/04
15/04
14/04
2 ...

У Міноборони продовжать співпрацю із розробниками додатку для військових «Джура»

05-01-2021 15:194028

У Міноборони продовжать співпрацю із розробниками додатку для військових «Джура»
Фото: МОУ

На зустрічі із заступником Міністра оборони України Ігорем Старобінським волонтери — ініціатори та розробники мобільного додатку для військовослужбовців «Джура» ‒ домовилися про тіснішу інформаційну взаємодію з оборонним відомством.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«У планах співпраці – реалізація віртуальної гарячої лінії для повідомлення про випадки корупції й інші правопорушення у військах, що сприятиме викоріненню негативних явищ, – зазначив волонтер Володимир Пасіка. – Окрім цього, опрацьовують можливості загального оперативного інформування особового складу через додаток».

Нагадаємо, довідник мобільної аплікації «Джура» – це безпечна українська альтернатива російським шпигунським програмам. Його створено на волонтерських засадах Володимиром Пасікою (волонтер із 2014-го) і Лук’яном Турецьким (колишній військовий). Додаток доступний для Android та IOS. Наразі його загальна аудиторія вже понад 50 000 активних користувачів. Це – військовослужбовці, ветерани, волонтери, люди, небайдужі до війська.

За допомогою додатку «Джура» український солдат, так само як і з російськими додатками «ДМБ таймер» та «ДМБ дневник», може слідкувати, скільки залишилося йому до так званого «дембеля». Ось тільки суттєва відмінність: ці ворожі додатки виконують збір інформації для своїх спецслужб, яких цікавить ваша геолокація, переміщення, особисті дані, фото й відеоматеріали. «Джура» – абсолютно безпечна, адже не збирає особистих даних, а під час реєстрації передбачає навіть використання нікнейму.

Крім базової функції – обрахунку часу військової служби – розробники додатку збагатили його великою кількістю важливих для українського військового довідників – статутів, рапортів, інформації з тактичної медицини, наказів. У «Джурі» є свій розділ новин – державні та відомчі військові сайти працюють по RSS, започаткований та активно функціонує загальновійськовий чат, сформовано базу знаменних і пам’ятних дат з історії України.

«Джура» – надзвичайно простий і зручний у користуванні, адже документи побудовані в ньому у вигляді візуалізацій. Наприклад, у розділі, де міститься наказ Міністра оборони № 606 «Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України та ліцеїстами військових ліцеїв», користувач може побачити нарукавні емблеми, берети та інші знаки розрізнення, що відповідають видам та родам військ.

Ще один розділ – «Соціальний захист військовослужбовців». Тут зібрані нормативні документи, що регламентують право на грошову допомогу, порядок отримання посвідчення УБД, пільги військовослужбовцям тощо.

Суттєвим доповненням для користувачів «Джури» є навчальні онлайн- курси з кібербезпеки. Військові, які користуються додатком, отримують на поштові скриньки посилання на безкоштовний курс, а після його успішного проходження отримають електронний сертифікат.

Серед останніх оновлень довідника мобільної аплікації «Джура» – топографія та умовні тактичні знаки НАТО APP-6.

Leopolis.news