logo
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
2 ...

Блаженніший Святослав: «Саме у постаті Діви Марії кожна жінка може відкрити для себе повноту покликання бути жінкою»

08-01-2021 18:496281

Блаженніший Святослав: «Саме у постаті Діви Марії кожна жінка може відкрити для себе повноту покликання бути жінкою»

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав виступив із зверненням з нагоди свята Собору Пресвятої Богородиці.

 

 Про це інформує Департамент інформації УГКЦ.

«Благословенними є ті діти, які мають тата і маму. Ніхто не може замінити батьків дитині, яка потребує простору любові і людяності. Але так само благословенними є старші тати і матері, які мають можливість доживати свого віку у своїй родині разом зі своїми дітьми і бути зігрітим їхньою любов’ю», – таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому Соборі Воскресіння Христвого у другий день Різдвяних свят.

За словами проповідника, сьогодні другий день цього різдвяного таїнства ми з вами запрошені поглянути на базову клітинку людського суспільства, на простір тепла і людяності, в якому прийшов на світ наш Господь і Спаситель. Ми сьогодні святкуємо свято Собору Пресвятої Богородиці. І наші очі найперше скеровані на постать Пречистої Діви Марії, Діви Богородиці.

Предстоятель розповів, що проповідь про народження Христа від Діви належить ще до апостольських часів. Від самого початку ширення християнської віри вістка про те, що Христос народився від Діви, належала до невід’ємної частини Євангелія.

«Споглядаючи на постать Діви Марії, – відзначив духовний лідер, – сьогодні ми дякуємо Богові і Творцеві за дар її Богоматеринства. Саме у постаті Діви Марії кожна жінка всіх часів і народів може відкрити для себе повноту покликання бути жінкою, повноту жіноцтва, яка постає перед нашими очима в усій величі її Богоматеринства».

А святий Йосиф, – продовжив він, – є начебто прикладом, що значить бути справжнім батьком, який захищає, рятує, чуває над життям дитятка, виборює йому місце в людському суспільстві.

«Пресвята Родина є прикладом першої школи справжніх людських стосунків і відношень», – наголосив Блаженніший Святослав.

Недаремно Святіший Отець Папа Франциск, – зауважив він, – саме в сучасних обставинах пандемії проголосив  2021 рік Роком святого Йосифа. Адже цього року минає 150 років від часу, коли Папа Пій ІХ проголосив святого Йосифа покровителем Католицької Церкви. Почитання святого Йосифа назавжди увійшло в побожність і українського народу.

2021 рік Папа Франциск проголосив також Роком родини.

«Він наче запрошує всіх нас ще раз відкрити цінність подружжя як плідної нерозривної єдності у любові між чоловіком і жінкою. Можливо, тільки тепер починаємо щораз то глибше розуміти Божий дар родини для людства, дар батьківства і дар материнства. Ми бачимо, що саме цього року, який був позначений роком пандемії, сім’я, родина остаточно була тим середовищем, де більшість людей могли перебороти цей невидимий вірус», – вважає Предстоятель.

«За Божим задумом, – переконує проповідник, – родина, сім’я є Євангелієм, де повинно починатися і також завершуватися гідне життя кожної людини».

Тому сьогодні в цей другий день Різдвяних свят Глава Церкви закликає помолитися за українські родини, які переживають непрості часи, глибокі випробування. За його словами, одним з таких внутрішніх ворогів сім’ї є домашнє насильство. Статистика каже, що зокрема під час локдауну рівень насильства зростає в геометричній прогресії. Там, де має зігрівати всіх любов, дуже часто панує ненависть один до одного.

«Молімся за наші родини, за наших батьків, чи вони живі чи відійшли у вічність. Молімся за тих, кому Господь Бог дав привілей назвати вас і мене "дитино моя", як казав колись Блаженніший Любомир. Молімся за тих дітей, яких Господь повірив опіці тата і мами, за сиріт, які мріють про справжню родину, де можна стати повноцінною гідною людиною», – сказав він.

Блаженніший Святослав закликає також молитися за наших дівчат і хлопців, які сьогодні бояться укладати родину. «Молімся, щоб у всіх наших громадах, парафіях нам ніколи не забракло дитячого сміху, навіть і крику, бо це один із способів, як діти сьогодні прославляють Новонародженого Спасителя. Нехай Пресвята Родина буде для нас сьогодні прикладом для наслідування», – побажав uлава УГКЦ. 

Leopolis.news