Зеленського запросили до Португалії

http://leopolis.news/post/35538/zelenskogo-zaprosyly-do-portugali

13/01/2021

 

Як інформує Офіс президента, лідери обговорили важливі питання двостороннього порядку денного, насамперед активізацію торговельно-економічної співпраці та продовження діалогу на найвищому рівні. 

«Я оптимістично дивлюся на подальше збільшення товарообігу наших держав», – сказав Володимир Зеленський. 

Співрозмовники погодилися на проведення третього засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва, щойно це стане можливим. Також президенти погодилися, що важливими сферами для співпраці України та Португалії є торгівля, енергетика, космічна інфраструктура, цифровізація, науково-технічне співробітництво тощо. 

Зеленський порушив питання солідарного розподілу сертифікованої вакцини та можливості її отримання Україною найближчим часом. 

«Буду вдячний за сприяння в наданні перших вакцин COVAX вже у січні-лютому», – сказав Глава Української держави. 

Марселу Ребелу де Соуза високо оцінив внесок української громади в соціальний та економічний розвиток Португалії. 

Володимир Зеленський привітав свого колегу з початком головування Португалії в Раді Європейського Союзу та наголосив, що Україна розраховує на активну взаємодію та підтримку португальського головування в реалізації домовленостей 22-го Саміту Україна – ЄС. Марселу Ребелу де Соуза зазначив, що Україна та Португалія – це Європа, і він підтримує євроінтеграційні прагнення нашої держави. 

Володимир Зеленський подякував за підтримку Португалією суверенітету й територіальної цілісності України. Співрозмовники також обговорили подальшу взаємодію на шляху інтеграції України до Північноатлантичного альянсу. 

«Покрокове зближення України з НАТО на шляху до повноцінного членства в Альянсі є гарантією безпеки України. Дякую за підтримку рішення про визнання України партнером з розширеними можливостями. У цьому новому статусі Україна розраховує на розширення практичної співпраці з НАТО. Хочемо більш активно залучитися до практичного посилення євроатлантичної безпеки. Отримання Україною плану дій щодо членства в НАТО – наша стратегічна мета», – наголосив Президент України. 

Володимир Зеленський поновив запрошення своєму португальському колезі здійснити офіційний візит до України. У відповідь Марселу Ребелу де Соуза запросив Володимира Зеленського відвідати Португалію з візитом ще за головування Португалії в ЄС у першому півріччі 2021 року. 

Leopolis.news