logo
29/03
28/03
2 ...

Мешканців Львівщини закликають не підгодовувати диких лебедів хлібом

14-01-2021 18:351023

Мешканців Львівщини закликають не підгодовувати диких лебедів хлібом
Фото: Львівська ОДА

Орнітологи просять мешканців Львівщини не годувати благородних білих птахів хлібом та іншими продуктами, що не входять у їхній раціон.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

«Хліб – це  продукт, виготовлений для споживання людиною, і відповідно для птахів він не є корисним. Ця їжа викликає бродіння в організмі і фактично лебеді можуть загинути. Найкраще для них – це зерно, або рослинний корм – подрібнена морква, капуста»,  зазначив директор національного природного парку «Північне Поділля» Андрій Кийко.

Природоохоронець наголошує,  підгодовувати лебедів  варто лише під час сильних морозів, у всі інші дні ці птахи можуть самі про себе подбати.

«Якщо водойма не замерзла і є ополонка, то птахів взагалі не потрібно годувати. Якщо люди дають харчі, то лебідь тоді звикає до одного місця і не хоче перелітати на іншу водойму в пошуках їжі», додає Андрій Кийко.

Щодо інших дрібних птахів, департамент екології та природних ресурсів нагадує: допомогти пернатим в холодну пору зовсім не складно, кожен з нас може долучитися до цього. Необхідно зробити годівницю і повісити її за балконом, на дереві чи у будь-якому зручному місці. 

«Годівниця обов’язково повинна мати дах, щоб накривав їжу від дощу і снігу, інакше вона швидко розм’якне, а це шкідливо для птахів. У годівничку можна покласти пшоно, просо, овес, пшеницю, не солене сало, сухофрукти, сушені ягоди горобини, кукурудзяні зерна, терті яблука, не смажене соняшникове чи гарбузове насіння. Не давайте птахам чорного хліба, гострих та смажених продуктів, горішків, цитрусових, зіпсованих зернових.  Обов’язково покладіть у годівничку ємність із водою», зазначив директор департаменту Руслан Гречаник.

Птахи-кочівники, які не звикли до годівниць, такі як снігур, дрізд, щиголь, вівсянка, перелітають в пошуках свого основного корму. Це плоди дерев і чагарників, бур`яни. Допомогти взимку таким птахам просто не збирайте восени плоди з дерев повністю, залишайте на гілках декілька для пернатих.

Leopolis.news