logo
28/03
27/03
2 ...

Цьогоріч на медицину Львівщини планують виділити понад 500 млн грн

14-01-2021 20:001015

Цьогоріч на медицину Львівщини планують виділити понад 500 млн грн
Фото: соцмережі

Комплексна програма підтримки галузі охорони здоров`я Львівської області на 2021-2023 роки складається з 10-ти напрямів, на які передбачено фінансування в сумі 546 169,0 тис. грн.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Серед них: надання медичної допомоги дорослому та дитячому населенню, оснащення закладів охорони здоров`я обладнанням, медичною технікою та автотранспортом, забезпечення належної технічної експлуатації ліфтів та забезпечення пожежної безпеки в закладах охорони здоров`я.

Підтримка закладів охорони здоров’я

Основний акцент програми – це підтримка закладів охорони здоров`я обласного підпорядкування, в тому числі видатки на утримання (заробітна плата з нарахуваннями, видатки на енергоносії, медикаменти, продукти харчування, проведення поточного ремонту, тощо). Цей напрям складає майже 80% від всіх коштів, передбачених програмою. Поява цього розділу пов`язана зі зміною законодавства та реформуванням сфери охорони здоров`я. 60 333,5 тис. грн. передбачено для забезпечення медикаментами, витратними матеріалами та виробами медичного призначення для дорослих та дітей з різноманітними захворюваннями.

В цілому структура даних розділів програми залишилась практично без змін, проте рівень фінансування було зменшено на 17%, що пов`язано з забезпеченням деяких напрямків Національною службою здоров`я України та передбаченим фінансуванням на державному рівні.

Онкопревенція

Також, 5 665 тис. грн. призначені для проведення вакцинації проти раку шийки матки, забезпечення використання «рідинної цитології» з метою цитологічного скринінгу патології шийки матки та поліпшення доступності хіміотерапевтичного лікування раку, що разом сприятиме не лише покращенню медичної допомоги хворим з онкологічними захворюваннями, але й має стати продовженням програми онкопревенції у Львівській області.

Впродовж 2015-2020 років у межах спільного Проекту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров`я на службі у людей» реалізовувався субпроект «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області». Враховуючи позитивні результати, МОЗ рекомендував досвід впровадження зазначеного субпроекту до поширення в інших регіонах країни. Таким чином, в області на цей час функціонує унікальна для України система онкопревенції раку грудної залози та раку шийки матки, що потребує підтримки та розвитку на регіональному рівні у зв`язку з припиненням підтримки Світовим банком. З метою розвитку описаного вище напрямку та напрацювання обласних стратегій у сфері громадського здоров`я в програмі передбачено фінансування, в тому числі і з метою формування комунікаційної складової та інформаційної політики громадського здоров’я у напрямку профілактики захворювань, узалежнень, промоції здорового способу життя, вакцинації, безпеки дорожнього руху та ін.

Розвиток екстреної медицини

З метою продовження розвитку служби екстреної медичної допомоги області передбачено ряд заходів, в тому числі придбання спеціалізованого санітарного автотранспорту. Функціонування служби на високому рівні разом із розвитком мережі опорних закладів охорони здоров`я дозволить наблизити якісну медичну допомогу до максимального числа жителів області. Передбачені витрати на 2021 рік є практично втричі меншими у порівнянні з попереднім роком, що пов`язано з реалізацією стратегії розвитку служби екстреної медичної допомоги на національному рівні.

Диджиталізація галузі

Вкрай важливим напрямком є продовження впровадження електронних систем у галузі охорони здоров’я, оскільки отримання та аналіз якісних даних необхідний компонент у формуванні політик у сфері охорони здоров`я як на обласному, так і на національному рівнях.

Таким чином, основною складовою комплексної програми підтримки галузі охорони здоров`я Львівської області на 2021-2023 роки є забезпечення функціонування мережі обласних закладів та надання допомоги населенню, що не забезпечується Національною службою здоров`я України. 

Leopolis.news