logo
20/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

Чому чинний у Ратуші виконком нелегітимний, а Садовий порушує закон

15-01-2021 14:575514

Чому чинний у Ратуші виконком нелегітимний, а Садовий порушує закон

Ось уже 40 днів Львівська міська територіальна громада працює без виконавчого комітету, який є своєрідним урядом громади. Хоча закон вимагає від Львівського міського голови Львівського району Львівської області, яким є громадянин Садовий Андрій Іванович, подати на розгляд депутатського корпусу новий склад виконкому. Leopolis.news спробував проаналізувати чинне українське законодавство щодо цієї проблеми.

На чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що відбулися 25 жовтня 2015 року, львів’яни обирали депутатів Львівської міської ради та міського голову Львова. Після адміністративно-територіальної реформи, що відбулася минулого року, була утворена нова адмінтеродиниця – Львівська міська територіальна громада (ЛМТГ). Тому, відповідно до Постанови Центральної виборчої комісії № 160 від 8 серпня 2020 року «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року» у переліку рад у яких призначаються перші місцеві вибори чітко вказані нові суб’єкти виборчого процесу:

 

№ 
з/п

Найменування сільської, селищної, міської територіальної громади, у якій призначаються перші місцеві вибори

Найменування сільської, селищної, міської ради територіальної громади,
що обиратиметься на перших виборах депутатів місцевої ради

Найменування посади сільського, селищного, міського голови,
що обиратиметься на перших виборах сільського, селищного, міського голови

32

Львівська міська

територіальна громада

Львівська міська рада

Львівського району

Львівської області

Львівський міський голова

Львівського району

Львівської області

 

Отож на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року мешканці новоутвореної Львівської міської територіальної громади обрали новий склад депутатського корпусу і нову посадову особу – не міського голову міста Львова, а Львівського міського голову Львівського району Львівської області. 

Відповідно до п. 8. ст. 45 Закону України «Про місцеве самоврядування» повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах. 24 листопада 2020 року  проведено  перше пленарне засідання першої сесії Львівської міської ради Львівського району Львівської області. Таким чином повноваження Львівської міської ради 7-го скликання закінчилися 24 листопада 2020 року.

Згідно з п. 1 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет ради «утворюється відповідною радою на строк її повноважень». Тому за духом і буквою закону одразу після припинення повноважень «старого» виконкому мав би бути обраний новий. Хоча окремі юристи посилаються на норму загаданого вище закону, відповідно до якої «після закінчення повноважень ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету». Ніби й так, але йдеться про тяглість діяльності виконкому в одній і тій же раді, а ми маємо новоутворену раду!

Виконавчий комітет Львівської міської ради згідно п. 3. Ухвали Львівської міської ради № 5430 від 19 вересня 2019 року було обрано у складі 11 осіб, а саме: Садовий Андрій Іванович, Забарило Анатолій Юрійович, Литвинюк Марта Василівна, Бабак Сергій Богданович, Васьків Геннадій Володимирович, Зубач Любомир Львович, Маруняк Ірина Михайлівна, Москаленко Андрій Олександрович, Слічна Галина Миколаївна, Кагітін Юрій Іванович, Печенко Орест Орестович.  

Згідно з п. 2 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» персональний склад виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради затверджується радою за пропозицією сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради – за пропозицією голови відповідної ради. 4 грудня 2020 року А. Садовий склав присягу і набув повноважень Львівського міського голова Львівського району Львівської області. Тому він був зобов’язаний для забезпечення законного функціонування органів управління Львівської міської територіальної громади подати персональний склад виконавчого комітету ЛМТГ.

До складу виконкому згідно з законом за посадою входить голова громади та секретар відповідної ради. Анатолій Забарило перестав бути секретарем ради, а отже не може за посадою входити до виконкому. Та й сам Андрій Іванович не вправі входити до складу виконавчого комітету «за посадою» та як відсутня ухвала Львівської міської ради якою б його було включено до персонального складу виконавчого комітету «за посадою» – Львівський міський голова Львівського району Львівської області. 

Окрім того, до складу і «старого», і нового виконкому ЛМТГ не можуть входити двоє осіб: Андрій Москаленко та Орест Печенко. Оскільки у ч. 9 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є норма прямої дії: «До складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради».

Отож, виходячи із викладеного вище, навіть якщо думати, що «старий» виконком діє, то щонайменше 4 з 11 його членів втратили законні повноваження бути у його складі. Але все це, як і бездіяльність Андрія Садового у частині неподання ним пропозицій до складу виконкому створює небезпечні прецеденти. Окремі юристи прямо заявляють, що новообраний міський голова порушує одразу кілька статей Кримінального кодексу України, демонструючи бездіяльність службової особи, неналежне виконання службових обов’язків, перевищення влади або службових повноважень.

Згідно зі ст.ст 365 та 367 ККУ такі порушення закону караються у першому випадку виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а у другому – штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

До речі, згідно з ч. 2 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» кількісний склад виконавчого комітету визначається відповідною радою. Тому депутати Львівської міської ради можуть без проблем підготувати відповідний проєкт ухвали ЛМР і одним з пунктів якого змусити А. Садового виконати закон і подати персональний склад виконавчого комітету, а іншим пунктом звернутися до поліції з заявою про вчинення злочину і відкриття провадження за неналежне виконання службових обов’язків.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news