logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Проти нардепа-кнопкодава Андрія Іванчука відкрили кримінальне провадження

15-01-2021 15:30990

Проти нардепа-кнопкодава Андрія Іванчука відкрили кримінальне провадження

Офіс генерального прокурора Ірини Венедиктової з другої спроби відкрив кримінальне провадження проти нардепа-кнопкодава з депутатської групи «Довіра» Андрія Іванчука.

 

Про це інформує громадський рух «ЧЕСНО».

Рух отримав лист з офісу генпрокурора про те, що перший заступник генпрокурора Роман Говда вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про можливе скоєння Іванчуком правопорушення по ст. 364-2 КК (вчинення народним депутатом на пленарному засіданні Верховної Ради голосування замість іншого народного депутата).

Досудове розслідування в цьому виробництві буде здійснювати Державне бюро розслідувань.

Іванчук – мажоритарник з Івано-Франківської області, якого 5 листопада спіймали на кнопкодавстві.

Після кнопкодавства Іванчука рух “ЧЕСНО” звернулося в Офіс генпрокурора із заявою, але генпрокурор відмовила у відкритті кримінальної виробництва. У ОГП заявили, що підстав для його відкриття немає, тому що не було дотримано вимог регламенту ВРУ “щодо порядку надсилання заяви”.

Рух подало в суд скаргу на це рішення Венедиктової і направило в Офіс генпрокурора другу заяву про вчинення Іванчуком правопорушення. Говда, який на той момент виконував обов’язки генпрокурора, 4 січня 2021 року внесла відповідні відомості в ЄРДР.

За кнопкодавство нардепу загрожує штраф в розмірі 51-85 тисяч гривень, проте для цього провину парламентарія необхідно довести в суді. Органом попереднього розслідування в таких виробництвах є ДБР, але внести відомості в ЕРДР може тільки генпрокурор.

Рух ЧЕСНО закликає насамперед запобігати кнопкодавству, а не карати за це, та вкотре пропонує парламенту розглянути можливість запровадження сенсорної кнопки для голосувань. Поки у Верховній Раді ніяк не можуть запровадити сенсорну клавішу, ця система успішно працює в Київській міській та Вінницькій обласній радах.

Leopolis.news