logo
28/03
2 ...

Очільник Львівщини Максим Козицький зустрівся із захисниками Донецького аеропорту

16-01-2021 15:571096

Очільник Львівщини Максим Козицький зустрівся із захисниками Донецького аеропорту
Фото: ЛОДА

16 січня минає шість років з дня найзапекліших боїв за Донецький аеропорт.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький сьогодні зустрівся з «кіборгами», які обороняли Донецький аеропорт. Розмова відбулася у Будинку воїна у Львові, повідомляє пресслужба ЛОДА.

«Кіборги» поділилися спогадами про бої 16 січня. У цей в Україні вшановують захисників Донецького аеропорту.

«16 січня для нас – це початок кінця. Після того, як впала «вишка», в нас були мертві зони, по яких ворог міг підтягувати живу силу, накопичувати її і завдавати безпосередніх «кинджальних» атак», - розповів Іван Кам’янчин.

«Було темно, бо нас завжди травили газом. От командир взводу Іван Михайлович позбирав поранених хлопців до купи. Ми кидали їм рожки і вони заряджали нам набої. Ви розумієте, наскільки люди були віддані захисту української землі? Сила волі і сила духу перемагає страх смерті», - пригадав Володимир Клепач.

«З 15 на 16 січня сепаратисти поставили нам дві свічки. Мовляв – моліться. А вже 16 січня розпочався справжній «контр страйк». Найгірше це були нервово-паралітичні гази, від них дуже пекли очі, ми задихалися. Нічого не допомагало. Врятував перетяг, який утворився через падіння стін», - розповів Тарас Павленко.

Все ж «кіборги» кажуть, на їх думку, варто вшановувати пам'ять захисників Донецького аеропорту не так 16-го січня, як 20-го. В той день загинуло найбільше наших захисників за весь період боїв за Донецький аеропорт. Саму споруду тоді перетворили на руїни.

«Хоч сепаратисти ще 14 січня через ЗМІ повідомляли про захоплення аеропорту, 16-го на ньому ще майорів синьо-жовтий прапор», - каже Іван Кам’янчин.

Директор Будинку воїна, «кіборг» Олег Височанський додав, що саме 20 січня народилася легендарна фраза, яка асоціюється з «кіборгами» - «Ти вистояв. Не вистояв бетон».

 

На зустрічі також обговорили питання увічнення пам’яті Героїв – учасників подій, а саме: необхідність присвоювати вулицям, школам, в яких навчалися загиблі кіборги їх імена.

«В Солонці цілий новий квартал назвали на честь захисників ДАПу. В нас у Львові жодної вулиці. Ми з 2017 року звертаємося до місцевої влади назвати одну з них іменем Героя України Ігоря Зінича. Поки нас не чують. Але ми цього доб’ємося, бо він наш», - зазначив Олег Височанський.

На думку «кіборгів», після звільнення Донбасу на руїнах ДАПу має постати величний меморіал пам’яті його захисників.

Голова Львівської обласної державної адміністрації пообіцяв спільно напрацювати дорожню карту вирішення проблем військових та всебічну підтримку з боку влади. Він наголосив на важливості гідного вшанування тих, хто мужньо боронив рідну землю від ворога.

Leopolis.news