Фігурант розслідування про відмивання коштів годуватиме військових Львівщини

http://leopolis.news/post/35844/figurant-rozsliduvannya-pro-vidmyvannya-koshtiv-goduvatyme-viyskovyh-lvivshchyny

19/01/2021

 

Міністерство оборони України визначилось з підрядниками щодо організації харчування у військових частинах та військових навчальних закладах у ході проведення під час новорічних свят дев’яти тендерів на загальну суму 4,33 млрд грн.

У семи закупівлях щодо організації харчування у різних областях України перемогла компанія ТОВ «Військсервіс-волонтер», котра неодноразово потрапляла в гучні скандали та пов’язана з найбільшим годувальником армії попередніх років – ТОВ «Воєнторг».  Іще у двох тендерах перемогло ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ».

Зокрема, з ТОВ «Військсервіс-волонтер» укладено договори щодо організації харчування у Волинській, Закарпатській, Рівненській та Львівській областях на 447,47 млн грн, у Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях на 546,76 млн грн, у Вінницькій, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях на 477,93 млн грн, та у Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях на 508,67 млн грн.

Окрім того, повідомлено про намір укласти договір щодо організації харчування в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях на 524,8 млн грн, у м. Київ, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях на 559,69 млн грн та у Житомирській, Київській та Черкаській областях на 639,59 млн грн.

Варто зазначити, у тендерах щодо харчування в військових частинах та військових навчальних закладах Львівщини, ТОВ «Військсервіс-волонтер» конкурував з ТОВ «ТК «Агропродпром-сервіс», ТОВ «Сеплай», ФОП Аврахова Катерина Григорівна та ФОП Кравченя Петро Григорович, котрі подали більш економічно вигідні пропозиції, втім були відхилені тендерним комітетом.

При цьому Міністерству оборони не вдалось зекономити на закупівлі, адже ціна контрактів зменшилась лише на 0,1% від очікуваної вартості закупівлі.

Усі дешевші пропозиції МОУ відсікло через невідповідність вимогам, зокрема критерію фінансової спроможності, котру учасники мали підтвердити колонкою 2000 зі «Звіту про фінансові результати», де вказується чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без зазначення ПДВ. Цей показник за 2019 рік або перше півріччя 2020 року або 9 місяців 2020 року у потенційного організатора харчування та постачальника продуктів для армії мав бути не менше 100% очікуваної вартості тендеру, тобто в середньому сягати півмільярда гривень.

Ця вимога не була проблемою для ТОВ «Військсервіс-волонтер», який у кінці 2018 року отримав від Міноборони чотири підряди на харчування військових за 1,5 млрд грн. Відтак, для участі в тендерах МОУ компанія надала фінзвітність за 2019 рік з чистим доходом від реалізації у 1,6 млрд грн.

Інші учасники тендерів намагались оскаржити цю вимогу як дискримінаційну. Проте адмінколегія АМКУ скарги на вимогу з підтвердження фінспроможності не задовільнила, мотивуючи це тим, що Міноборони вважає за необхідне застосувати цю норму саме у такий редакції, а «організація безперебійного та якісного харчування Збройних Сил України, тим більше під час відбиття збройної агресії, є найважливішим елементом їх бойової готовності».

Формальною причиною відхилення пропозиції ФОП Аврахова Катерина Григорівна та ФОП Кравченя Петро Григорович, у тендерах щодо організації харчування зокрема на Львівщині, відхилили у зв’язку з відсутністю в складі тендерної пропозиції банківської гарантії. У свою чергу пропозицію ТОВ «Сеплай» відхилено у зв’язку з виявленням факту зазначення у поданих учасником документах недостовірної інформації, а пропозицію ТОВ «ТК «Агропродпром-сервіс» у зв’язку з неусуненням виявлених в складі тендерної пропозиції недоліків.

Зазначимо, компанія-переможець ТОВ «Військсервіс-волонтер» була створена у 2016 році та зареєстрована в Києві. Її кінцевим бенефіціарним власником вказаний Сергій Вітер, котрому належать 95,7% статутного капіталу. Іще 4,2% компанії належать Надії Зініній. Втім статутний капітал компанії, що підписала контракти з Міноборони на декілька мільярдів, складає лише 35 тисяч гривень.

Раніше найбільшим годувальником військових була компанія ТОВ «Воєнторг», котра поступилась своїм місцем ТОВ «Військсервіс-волонтер» з кінця 2018 року. При цьому за інформацією прокурорів компанії пов’язані між собою господарськими відносинами.

«Військсервіс-волонтер» почав вигравати незначні державні підряди на поставку харчів у 2017 році в системі Нацгвардії, отримавши тоді підрядів на 4 млн грн. У 2018 році компанія отримала замовлень уже на 2,01 млрд грн.

Компанія «Військторг» була найбільшим годувальником Міноборони перед «Військсервіс-волонтером», отримавши у 2017 році підрядів військових на суму 2,48 млрд грн. У 2018 році, коли збільшилась активність «Військсервіс-волонтеру», вартість підписаних контрактів «Військторгу» впала до 132 млн грн.

Статути обох компаній свого часу завіряв один і той же приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Лариса Гуд. А банківські гарантії для тендерів ці компанії отримують в зареєстрованому в Одесі банку «Південний».

Варто зазначити, у січні 2019 року Дніпровський районний суд Києва надав слідчим Київської прокуратури дозвіл на виїмку документів ТОВ «Військсервіс-Волонтер» та ТОВ «Військторг».

Зокрема, прокуратура встановила організоване злочинне угрупування, члени якого причетні до незаконної конвертації безготівкових коштів у готівку, ухилення від сплати податків та розкрадання бюджетних коштів за сприяння службових осіб ГУ ДФС Києва.

За даними слідства, «Військторг» формував податковий кредит на придбанні продуктів харчування, які разом із «послугами щодо забезпечення харчування» у подальшому реалізовував Військовій частині 3078 Нацгвардії, ТОВ «Військсервіс-Волонтер», а також іншим підприємствам, які не є платниками ПДВ. Загалом слідчі зафіксували таких операцій на понад 1,25 млрд грн.

Доступ до документів «Військторгу» мав підтвердити фінансово-господарські відносини з ТОВ «Торнаро», а «Військсервіс-Волонтеру» – з ТОВ «Транс Логістик Центр» та іншими фірмами.

Варто відзначити, «Військторг» і «Транс Логістик Центр» фігурували в розслідувані Антимонопольного комітету України у квітні 2019 року, за результатами котрого АМКУ оштрафував 22 компанії на 869,27 млн грн за змову в тендерах Міноборони щодо закупівлі послуг з харчування. Всього АМКУ розслідував сім закупівель з загальною очікуваною вартістю понад 2,5 млрд грн.

Чиновники встановили, що учасники тендерів синхронно відкликали більш дешеві пропозиції, в результаті чого переможцями були визнані компанії з вищою ціною. При цьому встановлено, що компанії використовували однакову IP-адресу та засоби зв’язку.

Водночас після оприлюднення перших даних щодо розслідування регулятора у грудні 2018 року компанія «Військторг» змінила місце реєстрації з Києва на Дніпро.

Нагадаємо, у 2019 році солдати заразилися гострою кишковою інфекцією в результаті порушення ТОВ «Військсервіс-Волонтер» санітарних норм при організації харчування в їдальні Центрального складу інженерних боєприпасів в Малинівці Чугуївського району Харківської області.

Сергій БОБРА, для Leopolis.news