logo
29/03
28/03
2 ...

Науковці пояснили, чому одноразову маску не можна носити кілька днів

19-01-2021 19:14919

Науковці пояснили, чому одноразову маску не можна носити кілька днів
Фото: Liga.net

Носіння масок може викликати алергічний нежить, стверджують фахівці.

Як пише ОБОЗРЕВАТЕЛЬ з посиланням на Frankfurter Rundschau, заступник голови Німецького токсикологічного товариства Роберт Ландзідель розповів, що маска найчастіше являє собою кілька шарів мікроволокна, яке складається, як правило, з поліпропілену, що виготовляють із неочищеної нафти.

За його словами, з часом ці волокна розпадаються. І хоча вони не потрапляють в нижні дихальні шляхи, але можуть подразнювати шкіру, слизову оболонку і верхні дихальні шляхи.

Вчені з Університетської клініки Майнца вивчили симптоми алергічного нежитю, який був спричинений носінням масок, у 46 чоловіків і жінок. У розчині, яким промили їхній ніс, було виявлено волокна поліпропілену, довжина деяких із них досягала кількох міліметрів.

З верхніх дихальних шляхів волокна і частинки, які відокремилися, за допомогою рухомих волосків переносилися разом зі слизом у напрямку рота і потім проковтувалися.

«За нашою оцінкою, волокна, що відокремилися від масок, не становлять небезпеки для здоров'я, або вона відносно мала. Те, що маска скорочує ризик зараження, набагато вагоміше», – зробили висновок експерти.

Проковтування таких волокон також не несе великого ризику. Однак необхідно звертати увагу на те, що маски мають бути хорошої якості. Проблемою є маски, що не мають маркування CE.

Дослідники з Майнца припускають, що від певних масок може відділятися більше волокон поліпропілену. Вони можуть накопичуватися на слизовій оболонці носа і потенційно в усіх дихальних шляхах.

Однак випадки, коли щоденне носіння масок призвело до особливих проблем зі здоров'ям, поки невідомі.

Leopolis.news