logo
24/04
23/04
2 ...

Накопичувальна система не спрацює: економіст порадив, як українцям відкладати на пенсію

20-01-2021 18:07931

Накопичувальна система не спрацює: економіст порадив, як  українцям відкладати на пенсію
Фото: UkrMedia

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розраховує, що закон про введення в Україні накопичувальної пенсійної системи буде ухвалений 2021 року. Економіст Тарас Загородній вважає, що така система не підходить для умов української економіки, і для інвестування в майбутню пенсію краще вибирати інші інструменти.

 

Про це він сказав в ефірі каналу «Україна 24».

«Для її (накопичувальної системи - ред.) введення повинна бути абсолютно інша структура економіки, яка має базуватися насамперед на промисловості, на масовій зайнятості. Економіка повинна бути складнішою, не потрібно експортувати сировину. У сировинних країнах ця система не матиме попиту і буде тільки додатковим податком для людей», - сказав економіст.

Загородній зазначив, що у клієнтів таких пенсійних фондів не може бути впевненості в майбутньому, а самим фондам нема на чому заробляти.

«Наприклад, з моменту введення гривні у нас гривня девальвувала в 10 разів. Це означає, що якщо зараз людина інвестуватиме в пенсійний фонд, вона не знає, що у нас буде через 20 років. Далі. За рахунок чого ці пенсійні фонди зароблятимуть кошти, хоча б для того, щоб компенсувати інфляцію? Це має бути безризиковий інструментарій, куди пенсійні фонди вкладатимуть кошти. В розвинених країнах часто це або держоблігації, які дають стабільний прибуток, або стабільні активи», - сказав економіст.

За словами Загороднього, краще скористатися іншими інструментами, наприклад, надійними пенсійними фондами за кордоном.

«З огляду на нестабільність і сировинну спрямованість нашої економіки, я не бачу, як люди віритимуть в інвестування коштів. Припустимо, людині 40 років, їй кажуть, що буде накопичувальна система, у неї виникне логічне запитання: що буде через 20 років, скільки коштуватиме долар. І звідси інше питання - що для пенсії краще вибрати інше інвестування, наприклад, нерухомість, яку можна здати в оренду, долар, пенсійні фонди не в нашій країні», - сказав Загородній.

Leopolis.news