logo
28/03
27/03
2 ...

Кінотеатр «Дзвін»: шкода кинути і важко нести

21-01-2021 08:372927

Кінотеатр «Дзвін»: шкода кинути і важко нести

Занедбана будівля, що тихо руйнується позаду пам’ятника Степану Бандері, насправді є комунальним підприємством Львівської міської ради «Дзвін». Історія, яка не дає рушити з мертвої точки подальшу долю кінотеатру, є досить сумною, і початок вона бере від незважених рішень Львівської міської ради, які виправити на користь громади, схоже, неможливо. Однак, в контексті гасла нових міських обранців щодо ревізії роботи усіх комунальних підприємств міської ради, варто нагадати, як усе було і чому станом на сьогодні потрібно щось вирішувати.

Отже, ДЛКП «Дзвін» (колишній кінотеатр «Маяк») засноване у 1994 році. З 1997 року директором значиться Драчук Марія Степанівна, вона ж є керівником ТОВ ««Дзвін і К», яке зареєстроване у 2003 році за однією з ЛКП адресою на вул. Шептицьких, 45. ТзОВ «Дзвін і К» утворили рішенням загальних зборів працівників комунального кінотеатру з метою довготривалої оренди і подальшого викупу будівлі. Учасниками ТзОВ є чотири особи: Драчук Марія, Драчук Андрій, Денисенкова Наталя і Деревецька Оксана. 

У грудні 2003 року ТзОВ «Дзвін і К» вперше звернулося до Управління ресурсів Львівської міської ради із заявою, у якій просило надати в оренду цілісний майновий комплекс – кінотеатр «Дзвін» з метою підвищення якості експлуатації кінотеатру. В подальшому такі звернення були чи не щорічними, аж поки у 2013 році звернення не розглянули і Львівська міська рада прийняла ухвалу № 2649 від 18 липня, відповідно до якої надала ТзОВ «Дзвін і К» цілісний майновий комплекс на вул. Шептицьких, 45 в оренду терміном на 10 років для проведення статутної діяльності. Умова – виділення приміщень для музею С. Бандери площею не менше 300 кв.м. Міськрада зобов’язала Управління комунальної власності департаменту економічної політики укласти договір оренди згідно з цією ухвалою.

Здавалось би, розумне рішення, яке дозволить створити музей Степана Бандери і реконструювати стару занедбану будівлю, яка зводить нанівець усі заходи благоустрою території довкола пам’ятника. Але, управління культури Львівської міської ради відразу ж звертається до Галицького районного суду міста Львова про визнання незаконною і скасування цієї ухвали. Галицький суд визнав позовні вимоги управління культури безпідставними, а крапку у цьому питанні поставив Верховний Суд: вказану ухвалу залишив чинною як таку, що відповідає вимогам чинного законодавства.

У березні 2018 року ТзОВ «Дзвін і К» просить Управління комунальної власності провести оцінку цілісного майнового комплексу ДКП «Кінотеатр «Дзвін» за адресою вул. Шептицьких, 45 у м. Львові, надати договір на проведення оцінки майна та на виконання ухвали Львівської міської ради від 18 липня 2013 року № 2649 укласти з ТзОВ «Дзвін і К» договір оренди. Управління комунальної власності навіть створило інвентаризаційну комісію для проведення інвентаризації, але комісія виявила, що за адресою вул. Шептицьких, 45 не існує цілісного майнового комплексу, а є лише окремі приміщення, а земельна ділянка не перебуває у користуванні, оренді та не є власністю ДКП «Кінотеатр «Дзвін», а обчислюється лише на позабалансовому рахунку. У підсумку Управління комунальної власності не змогло забезпечити проведення оцінки цілісного майнового комплексу ДКП «Кінотеатр «Дзвін», що призвело до того, що сторонами не досягнуто згоди щодо істотних умов договору оренди, а саме – розміру орендної плати. 

ТзОВ «Дзвін і К» подало позов до Господарського суду Львівської області про зобов`язання Управління комунальної власності таки провести оцінку цілісного майнового комплексу ДКП «Кінотеатр «Дзвін» відповідно до порядку, передбаченого Методикою оцінки майна. Ухвалою господарського суду Львівської області від 18.12.2018 року у справі № 914/2286/18 вжито заходи до забезпечення позову шляхом заборони Львівській міській раді вчиняти дії, спрямовані на зміну правового статусу ухвали Львівської міської ради від 18 липня 2013 року № 2649 шляхом її зміни, скасування або визнання такою, що втратила чинність та заборони вчиняти дії щодо цілісного майнового комплексу на вул. Шептицьких, 45 у м. Львів. В подальшому рішенням цього ж суду позов ТзОВ «Дзвін і К» задоволено: зобовязано Управління комунальної власності провести оцінку і протягом 20 календарних днів з дати проведення оцінки укласти договір оренди. Постановою Західного апеляційного господарського суду від 05.08.2019 року у цій справі рішення господарського суду Львівської області залишено без змін, апеляційну скаргу Управління комунальної власності залишено без задоволення.

Здавалось би, конфлікт вичерпано, суди винесли остаточний вердикт, комунальний театр має бути переданий в оренду!

Однак у березні 2019 року Львівською міською радою прийнято ухвалу № 4698 від 11.03.2019 року, відповідно до якої створювалось нове комунальне підприємство «Меморіальний музей Гідності у м. Львові», в підпорядкуванні управління культури департаменту розвитку та передано з балансу ДКП Кінотеатр «Дзвін» на баланс комунальної установи «Меморіальний музей Гідності у м. Львові» нежитлові приміщення під індексами 2, 3 загальною площею 506,2 кв. м на вул. Шептицьких, 45. 

ТзОВ «Дзвін і К» вкотре звертається до господарського суду Львівської області, який, враховуючи вищеперелічені обставини, задовольняє позов повністю, тобто визнає недійсною ухвалу Львівської міської ради № 4698 від 11.03.2019 року «Про створення комунальної установи «Меморіальний музей Гідності у м. Львові» в частині пункту 5, а саме: «Передати з балансу Державного комунального підприємства кінотеатру «Дзвін» на баланс комунальної установи «Меморіальний музей Гідності у м. Львові» нежитлові приміщення під індексами 2,3 загальною площею 506,2 кв. м. на вул. Шептицьких, 45. Апеляційну скаргу Львівської міської ради цій справі розглядав Західний апеляційний суд і 21 грудня 2020 року залишив рішення першої інстанції без змін.

За сім років судових суперечок Львівська міська рада не виграла жодної справи, і суди всіх інстанцій підтвердили право ТзОВ «Дзвін і К» отримати в оренду приміщення кінотеатру. Однак місто витрачає фінансовий та людський ресурс на судові засідання, втрачає кошти від несплаченої оренди за приміщення і землю, тримає на балансі неіснуюче комунальне підприємство і зберігає в законсервованому стані захаращені сараї в самому серці старого Львова.

Виглядає на те, що усі потуги щодо збереження приміщення кінотеатру «Дзвін» для міста є марними, то чи не вартує відпустити рішення і зайнятись контролем його виконанням: створення музею ім. Степана Бандери і відновленням роботи кінотеатру? 

Юрій ЛУЖНИЙ, Leopolis.news