logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

У ЛОДА надали пропозиції для МОН щодо проєкту Типової освітньої програми для 5-9 класів

21-01-2021 11:451175

У ЛОДА надали пропозиції для МОН щодо проєкту Типової освітньої програми для 5-9 класів
Фото: ЛОДА

Проєкт Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти представники освітньої галузі обговорили сьогодні в межах круглого столу. У проєкті представлений перелік навчальних предметів (інтегрованих курсів), з яких школа може обрати ті, що увійдуть у її освітню програму.

«Освітня програма - надзвичайно важлива складова майбутнього навчання наших дітей. Від того, яку програму ухвалять, буде залежати реакція суспільства, адже ця програма може мати серйозні наслідки. Важливо обговорити різні варіанти та напрацювати своє бачення, аби подати в Міністерство освіти і науки наші пропозиції», - зазначив директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олег Паска.

Аналізуючи помилки у запропонованій міністерством програмі, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України Наталія Засєкіна наголосила, окрім іншого, на тому, що є зауваження до мінімальної та максимальної кількості годин, прописаних у базовому навчальному плані.

«Можливість обирати між мінімальною та максимальною кількістю годин – це новація, якою ми, на жаль, не скористались, обравши для розроблення лише рекомендовану кількість годин. Розробники програми мали закласти цю «вилочку» в кількості годин на інтегровані курси, які б складались у пазли для розроблення типового навчального плану. Школи розробляють свої плани на основі Типової освітньої програми, тому вона повинна бути зрозумілою для школи», - акцентувала Наталія Засєкіна.

За її словами, робоча група, яка працювала над Стандартом базової середньої освіти, розробила варіативний навчальний план, який по-різному комбінував навчальні предмети (інтегровані курси) та кількість годин на їх вивчення.

На думку доцента кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського ЛНУ Мар’яна Мудрого, при реалізації запропонованої програми у змісті освіти нічого не зміниться.

«Запропонований проєкт програми не зможе реалізувати Державний стандарт базової середньої освіти. За рік чи два після впровадження програми ми опинимось у тій точці, на якій ми є сьогодні. А ми натомість маємо завдяки програмі забезпечити рух вперед. Така програма не відповідає потребам у змінах, зокрема, не оновить змісту навчання, не вплине на перепідготовку вчителів та не наблизить учня до профільного навчання», - зазначив під час круглого столу Мар’ян Мудрий.

Представники освітньої галузі, що взяли участь у круглому столі, зійшлись на думці про потребу передбачити у програмі варіанти формування у школах власних навчальних планів. Якщо цього не зробити, вважають експерти, реалізація програми законсервує освіту та поглибить кризу оновлення галузі.

«Доцільно передбачити декілька Типових навчальних планів, адже різні плани можуть застосовувати школи з різними умовами навчання. Було б добре, якби для цього був створений спеціальний «конструктор». Адже директори поки що не вміють моделювати шкільний навчальний план. Цього їх ще треба навчити», - наголосила заступниця директора Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Наталія Пастушенко.

На її думку, щоб обрати кращі модельні навчальні програми, варто оголосити конкурс. Тоді у фахівців будуть широкі можливості реалізувати своє бачення змісту предмета та методики його викладання.

Учасники дискусії неодноразово наголошували на тому, що в запропонованому проєкті Типового навчального плану шкільний компонент майже відсутній і були одностайними щодо необхідності забезпечити школам можливість обирати між класичною моделлю предметного навчання та можливістю впроваджувати у шкільну освітню програму інтегровані курси.

Усі пропозиції та зауваження узагальнять та скерують до Міністерства освіти та науки. Департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації пропонує науково-педагогічним і педагогічним працівникам обміркувати проєкт Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, який Міністерство освіти і науки України винесло на громадське обговорення.

Зауваження та пропозиції просять надсилати до 28 січня на електронні адреси: s_fitsajlo@mon.gov.ua (Світлана Фіцайло, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління шкільної освіти); yhkononenko@gmail.com (Юрій Кононенко, начальник головного управління шкільної освіти директорату шкільної освіти).

Leopolis.news